Nädalavahetuse ilm on soe ja sajune

, ilmateenistuse sünoptik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmane ilm.
Vihmane ilm. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Vesise augustikuu järel on septembrikuu pikem prognoospilt märksa ilusam ja lootustandvam, kuid sel nädalavahetusel tuleb veel vastu võtta madalrõhkkonna vihmapilved. 

Sadu jõuab laupäeva ennelõunal Hiiumaale ja Saaremaale ning pärastlõunal mandri lääneossa, õhtu poole liigub vihm edasi Ida-Eestisse. Lõunakaare tuul tugevneb rannikul puhanguti 14 m/s, õhusooja on 16 kuni 20 kraadi.

Ööl vastu pühapäeva sajab sagedasti vihma. Pühapäeva ennelõunal on sajuhooge harva, pärastlõunaks arenevatest rünksajupilvedest tuleb kord siin, kord seal hoog vihma. Õhtul sajupilved hajuvad. Edela- ja läänetuule puhangud ulatuvad 15 m/s, õhtu poole jääb ilm rahulikumaks. Õhutemperatuur langeb öösel sisemaal 10 kraadi ümbrusse, rannikul 15 kraadi lähedale, päeval on sooja 16–20 kraadi.

Esmaspäeval tugevneb kõrgrõhuvöönd ja hoiab meie ilma suurema sajuta, vaid mõni üksik arenev rünksajupilv võib päeval vihmahoo anda. Õhutemperatuur on öösel sisemaal 7–10 kraadi, rannikul kuni 14, päeval 16 kuni 19 kraadi.

Teisipäevaks laieneb üle Balti riikide kõrgrõhkkond ja selle servas on Eestis ilm sajuta. Selge öö korral langeb loodevoolus saabuvas jaheduses temperatuur õhus 5 kraadi ümbrusse, maapinna lähedal aga 0 kraadini. Päeval on pilvi hõredalt ja temperatuur tõuseb 15 kuni 18 kraadini.

Kolmapäeva öö on kõrgrõhkkonna servas enamasti selge ning temperatuur langeb taas õhus 3–8, maapinna lähedal aga 0 kraadi ümbrusse ja madalamates kohtades paar kraadi allagi – seega öökülmaoht on suur. Päeval liigub üle Soome madalrõhulohk ja selle pilved ulatuvad ka Eestisse, üksikutes kohtades sajab ka veidi vihma. Õhutemperatuur tõuseb pilvisema päevaga 15–18 kraadini.

Neljapäeval tugevneb Läänemere ümbruses taas kõrgrõhuala. Pilvi on vähe ja ilm sajuta. Õhutemperatuur on öösel 6–11, päeval 16–20 kraadi.

Reedel jätkub kõrgrõhkkonna ülekaal. Ilm on sajuta ja võrdlemisi rahulik. Õhutemperatuur sõltub Skandinaavia põhjatipust loodevoolus saabuvast jahedusest. Kui see Eestisse jõuab, siis langeb öine õhutemperatuur alla 10 kraadi ja päevane tõuseb 15–18 kraadini. Kui aga jahedus idapiiri taha kandub, siis tõusevad päevased maksimumid 20 kraadi ümbrusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles