Augustikuu lõpeb muutliku ilmaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleval nädalavahetusel on muinastulede öö.
Tuleval nädalavahetusel on muinastulede öö. Foto: Marianne Loorents

Peagi lõppev august on muutliku meelega ja sagedaste sadudega olnud. Kõrgrõhkkonnad on küll sageli meid servaga riivanud, kuid pikemaks ajaks kanda kinnitada pole neil õnnestunud. Lähinädalal jääb õhuruum Läänemere kohal läänekaarde avatuks ja taevalaotus saab kord klaarimaks, kord kattub halli kihiga.

Nädalavahetus on kingitusena ilusam. Laupäeval on küll Lapimaale teel olev madalrõhkkond jõuline, aga selle tihedam sajuala kandub üle põhjanaabrite ja meil on harv üksik sajuhoog võimalik, tõenäolisemalt hommikul Eesti lääneservas ja päeval Lõuna-Eestis. Küll aga tõuseb edelatuul väga tugevaks, puhanguid võib sisemaalgi üle 15 m/s olla, rannikul aga 18 m/s, Soome lahel ja põhjarannikul kuni 25 m/s. Õhtul annab tuul Lääne-Eestis järele. Õhusooja on 19 kraadist rannikul 24 kraadini sisemaal.

Pühapäeval saavutab kõrgrõhkkond ülekaalu. Öö on selge ja kuiv. Lääne- ja loodetuul nõrgeneb hommikuks. Õhutemperatuur langeb 8 kuni 13, rannikul kuni 15 kraadini. Päeval lisandub taevasse küll pilvekiht, kuid enamasti on see õhuke ning sadu veel ei anna. Küll aga võivad hilisõhtul Eesti edela- ja lõunaserva jõuda vihmapilved. Õhutemperatuur tõuseb 20 kraadi ümbrusse.

Esmaspäeval läheneb uus madalrõhkkond. Taevas kattub hommikuks pea kõikjal sajupilvedega ja päev tuleb sagedaste hoovihmadega. Tuul pöördub idakaarde ja tugevneb. Õhutemperatuur on öösel 8 kuni 13, rannikul 15 kraadi ümber, päeval 15 kuni 19, Lõuna-Eestis kuni 22 kraadi.

Teisipäeval madalrõhkkond eemaldub ja selle järel sajab hoovihma. Päeva peale Lääne-Eestis pilved hõrenevad ja saju võimalus väheneb. Tuul pöördub idakaarest loodesse ning tugevneb hommikul, puhanguid on 15, saartel ja läänerannikul võivad tõusta 20 m/s. Õhutemperatuur on öösel 10 kuni 15, päeval 14 kuni 18 kraadi.

Kolmapäevaks saab kõrgrõhuala mõjusamaks. Aga nii Skandinaavia kui Soome jäävad madalrõhuala mõjusfääri, siis üksikud vihmahood on ikka tõenäolised. Läänekaare tuul on puhanguline. Õhutemperatuur on öösel 7 kuni 12, rannikul 15 kraadi ümber, päeval 18 kuni 21 kraadi.

Neljapäeval koondub kõrgrõhkkond Venemaa kohale, Skandinaavia poolt aga avaldab survet madalrõhuala. Kahe rõhuala piirimail tugevneb meil edelatuul. Päeval on taas sajuhood võimalikud. Edelavoolus saabuv õhumass on võrdlemisi soe ja temperatuur on öösel 9 kuni 13, rannikul 15 kraadi, päeval 19 kuni 23 kraadi.

Reede ööks pilved hõrenevad ja suuremat sadu ei tule. Päeval riivab Eestit madalrõhulohk ja üksikud rünksajupilved võivad sajuküpseks areneda. Õhutemperatuur on öösel 11 kuni 16, päeval 19 kuni 23 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles