Nädalavahetus tuleb südasuviselt kuum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kalendri kohaselt jätkab ilm suvisel lainel, nädalavahetus tuleb aga suisa südasuviselt kuum, sest Eestisse jõuab Vahemere piirkonnast pärit õhumass, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Taimi Paljak.

Homme ja ülehomme katab Ida-Euroopat võimas kõrgrõhuala, teisel pool Läänemerd aga kindlustab positsiooni madalrõhuala. Nende kahe rõhuala vahel on tee vaba suurele soojale. Öine õhutemperatuur jääb enamasti üle 15 kraadi, päevane tõuseb 25–30 kraadini ning kui päikest enam, võib kraad-paar kõrgemalegi tõusta.

Päikeselisemaks kujuneb tõenäoliselt homne päev ja seda eelkõige Eesti lõunaosas. Vihmahoogude võimalus on suurem Pärnu-Tartu joonest põhja pool. Ülehomme on rahutus atmosfääris rünksajupilvede areng jõulisem, hoovihma ja äikest laialdasemalt, võimalik on ka rahe. Mahe lõunakaaretuul on tugevuselt enamasti tagasihoidlik, kuid just homme on pilvealuste tugevate tuulepuhangute oht.

Jätkuna on ka esmaspäeva öö väga soe. Lääne poolt avaldab aga üha tugevamat survet lähenev madalrõhkkond, mille lohk lükkab päeva peale suure sooja minema. Õhumassi vahetust saadavad hoovihm, äikese tõenäosus on veel Ida-Eestis ja siis võivad ka sajuhood tugevad olla. Tuul pöördub läänekaarde ja toob eelnevate päevade kuumusele värskendust. Päevasoe kerkib 19–23 kraadini.

Teisipäevaks tõstab pead väike kõrgrõhuhari. Ilm on suurema sajuta. Õhutemperatuur langeb selgemal ööl 10 kraadi ümbrusse, päeval näeb valgete pilverünkade vahelt ka päikest ning sooja tuleb paar-kolm kraadi üle 20.

Kolmapäeva öö on taas selgema taevaga. Päeval nihkub Läänemerele madalrõhulohk ühes niiskema õhumassiga. Lisanduvatest pilvedest tuleb mõnes kohas hoog vihma, võib olla ka äikest. Sajuta peaks olema Eesti idaosas. Päevasoe kerkib 22–23 kraadini, päikeselisemas Ida-Eestis võib see näitaja ka paar-kolm kraadi kõrgemale tõusta.

Neljapäev on tõusva õhurõhu foonil uuesti ilusam ja väiksema sajuvõimalusega. Edelavool toob sooja juurde ja päevased maksimumid tõusevad 25 kraadini, päikeselisemates paikades kraad-paar ülegi.

Reedeks suureneb lääne poolt madalrõhkkonna surve. Lõunavool toob jätkuvalt sooja, aga lisab ka niiskust ning hoovihma ja äikese tõenäosus on taas suur. Õhutemperatuur kerkib paar-kolm kraadi üle 20.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles