Mitmel pool Eestis on vesi juba suplussoe (2)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pirita rand.
Pirita rand. Foto: Mihkel Maripuu

Eestis algas täna ametlikult suplushooaeg, kuid mõnusalt palava ilma tõttu on rannad olnud rahvarohked juba mitu päeva. Kuigi enamikes Tallinna supelrandades lehvib külma veetemperatuuri tõttu veel punane lipp, on näiteks Haapsalus Paralepa rannas õhtuse seisuga merevesi koguni 23 kraadi.

Pirita rannas oli täna kell 18 veetemperatuur 13 kraadi ja õhutemperatuur 21 kraadi. Punane lipp lehvib Tallinnas ka Kakumäel (15 kraadi), Pikakari rannas (13 kraadi) ja Stroomi rannas (9 kraadi). Seevastu Harku rannas on veetemperatuur juba 22 kraadi.

Vesi on ujumiseks piisavalt soe ka Saaremaal Mändjalas (26 kraadi) ja Kuressaares (24 kraadi), Haapsalus Paralepa rannas (23 kraadi), Tartus Anne kanalis (23 kraadi), Elvas Verevi järves (22 kraadi), Viljandi järves (22 kraadi) ja Pärnu rannas (20 kraadi). 

Alates tänasest on ka avatud lehekülg, kust saab infot randade õhu- ja veetemperatuuri kohta ning millist värvi lipp kuskil parajasti lehvib. Seda uuendatakse neli korda päevas alates kella 10st. Jälgi infot veetemperatuuri kohta siit: Veetemperatuur randades.

Roheline lipp näitab, et veetemperatuur on üle 18 kraadi, ilmastikutingimused head ning suplemine on kõigile ohutu. Kollane lipp tähendab, et veetemperatuur on 16-18 kraadi, puhub mõõdukas maatuul, ilmastikutingimused on muutlikud ning suplemine on ohtlik lastele, eakatele, haigetele ja kehva ujumisoskusega inimestele. Punane lipp tähistab veetemperatuuri alla 16 kraadi, tugevat tuult ja kõrgeid laineid, äikest või keskkonnareostust.

Alates tänasest kuni 31. augustini aitavad 86 G4Si vetelpäästjat suplejate ohutust tagada 20 supelrannas Tallinnas, Tartus, Võrus, Otepääl, Elvas, Põlvas, Türil, Viljandis, Haapsalus, Narvas ja Pärnus.

G4S rannavalve juht Henry Seemel soovitab käituda rannas arukalt ja arvestada teiste rannakülastajatega. «Vette minnes arvestage suplustingimusi ja oma reaalset ujumisoskust. Alkoholijoobes vette minna on ohtlik,» rõhutas ta. Kindlasti tuleks randa kaasa võtta veepudel, et vältida vedelikukaotust ning päikesekreem, et päevitusejärgne öö rahulikult veeta.

Vähemtähtis pole rannas ka heakord. «Klaastaaraga randa tulla ei tohi. Rannameedikud on iga suvi pidanud esmaabi andma paljudele inimestele, kes omale klaasikillud jalga astusid. Hooliva ja teisi arvestava käitumisega saame sellised probleemid ära hoida,» ütles Seemel.

Kuna vetelpäästjatel tuleb rahvarohketes randades sageli kadunud lapsi aidata otsida, siis Tallinna ja Pärnu randades võib rannavalvuritelt küsida lapsele käepael. Sellele saab lapsevanem oma telefoninumbri kirjutada. «Kõige olulisem on muidugi lastel silm peal hoida,» lisas Seemel.

Rohkem kui 53 avalikku supluskohta

Alanud suplushooajal avati rannamõnude nautijatele üle Eesti 53 avalikku supluskohta, mis on ühe võrra vähem kui möödunud hooajal. Hooaega ei avatud Ida-Virumaal Toila rannas, kuid kohalik omavalitsus on lubanud siiski jätkata suplusvee proovide võtmisega.

Kõige enam avalikke supluskohti võib endiselt leida Järvamaalt, kus neid on seitse, Hiiumaal on kuus avalikku supluskohta, Tallinnas, Pärnu- ja Tartumaal viis, Lääne-Virumaal, Läänemaal ja Valgamaal neli, Ida-Virumaal kolm, Põlva-, Saare-, Viljandi- ja Võrumaal kaks ning Jõgevamaal ja Harjumaal üks avalik supluskoht.

Ühtegi avalikku supluskohta ei leia Raplamaalt. Esimesed veeproovid on pea kõigist avalikest supluskohtadest juba võetud ning nende tulemused näitavad, et hooaeg algab väga hea veekvaliteediga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles