Lähipäevil valitseb soe ja sajuta ilm

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Ilmateenistus lubab lähipäevadeks sooja ja sajuta ilma, nädala teises pooles läheb aga jahedamaks ning ka sajuvõimalus kasvab.

Homsest kuni neljapäevani jääb Eesti maapinnalähedastes õhukihtides Euroopa põhjaosa katva kõrgrõhuala ja Kesk-Euroopas valitseva madalrõhuala piirimaile. Kõrgemates õhukihtides on kõrgrõhualal aga kindel ülekaal ning seetõttu on ilm sajuta. Ööd on enamasti selged, päevasel ajal küll tekib pilverünki, kuid rünksajupilvedeks arenemiseks napib neil niiskust. Sajuvõimalus jääb alla 25 protsendi.

Tuul puhub valdavalt idakaarest ja ulatub päeval puhanguti 12 m/s, neljapäevaks tuul raugeb ja on muutliku suunaga. Sooja tuleb öösel 11–16, päeval sisemaal 21–27 kraadi, meretuulega rannikul on jahedam.

Reedel liigub üle Soome ja Karjala kagu suunas madalrõhkkond, mille lohk riivab ka Soome lahe ümbrust. Päeval võib kohati hoog vihma tulla. Öö on rahulik, päeval tugevneb edela- ja läänetuul 5–12, Soome lahel puhanguti 15 m/s, õhtu poole pöördub tuul järk-järgult loodesse. Õhutemperatuur on öösel 12–17, päeval 21–26 kraadi, õhtul ilm jaheneb.

Laupäeva öösel madalrõhulohk eemaldub ja sajuvõimalus on võrdlemisi väike. Tuul pöördub loodesse ja põhja ning tugevneb veidi, puhanguid on 13–14 m/s. Päeval tugevneb kõrgrõhkkonna mõju ning suure tõenäosusega on ilm sajuta. Sooja tuleb öösel 10–15, päeval 17–21 kraadi.

Pühapäeva öö on kõrgrõhkkonna servas sajuta, võrdlemisi selge ja jahe – õhutemperatuur on 5–10 kraadi, maapinna kohal võib nulli lähedale langeda, rannikul on sooja kuni 12 kraadi. Päeval tekib pilverünki ja kohati võib sadada hoovihma. Loode- ja põhjatuul tugevneb puhanguti 14 m/s. Sooja tuleb 14–19 kraadi.

Esmaspäeva öösel on Eesti kohal kõrgrõhuhari ja ilm tuleb sajuta. Tuul nõrgeneb ja pöördub läänekaarde. Sooja on 3–9 kraadi, maapinna lähedal langeb temperatuur kohati null kraadi ümbrusse, rannikul on mahedam. Päeval liigub üle Soome kagusse madalrõhulohk ja ka Eestisse jõuab sajuhooge. Kui ulatuslikuks vihm ja sajuhulk kujunevad, see vajab järgnevatel päevadel täpsustamist. Läänekaare tuul tugevneb. Sooja on 13–18, Lõuna-Eestis võib tulla kuni 21 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles