Soojad sügisilmad meelitasid Saaremaal rästikud liikvele

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rästik.
Rästik. Foto: Margus Ansu.

Seoses soojade sügisilmadega on Saare maakonna elanikud kohanud rästikuid tihedamini kui see sügisel tavapärane on, usside arvukus spetsialistide hinnangul siiski tõusnud ei ole.

«Isegi suvel pole nii palju rästikuid näha olnud kui praegu,» ütles Liis Pallas Oma Saarele, lisades, et mitmed inimesed on näinud varasemast rohkem rästikuid liikumas nii teedel kui ka majade vahel.

Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal ütles, et usside rohkust võib põhjustada soe talv ja head toitumisvõimalused. Kaalu sõnul hakkavad rästikud soojal sügisel oma talvekorteritesse kändude ja kiviaedade all kolima hiljem ning see ongi aeg, mil nad inimestega sagedamini kokku satuvad.

«Ma ei usu, et usside arvukus on tõusnud,» märkis Kaal, lisades, et tema arvates inimesed lihtsalt juhtuvad ussidega rohkem kokku, kuna uued elamurajoonid ehitatakse aladele, kus rästikud on juba aastaid elanud.

«Näiteks kevadel helistas mulle üks mees, kes oli endale sügisel uude elamurajooni maja ostnud, ja kurtis, et tal on õu rästikuid täis,» tõi Kaal näite, selgitades, et tegelikult on ju inimene see, kes on nüüd sinna elama asunud, kus seni pesitsesid vaid rästikud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles