Tallinna eurotervitajad pääsevad tuisust

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teatri väljak ja Estonia puiestee.
Teatri väljak ja Estonia puiestee. Foto: Peeter Langovits

Kui ilmateated hoiatavad läheneva tsükloni eest, siis südaööl Tallinna Teatri väljakul kultuuripealinna aasta ning euroraha saabumise tervitajad ei pea pelgama külma, tuult ega lumesadu.

«Õhtul, kui tsüklon peale tuleb, tõuseb temperatuur ja jääb kuskile 4-5 külmakraadi peale pidama, nii et see pole eriti hull,» rääkis Postimees.ee’le Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi sünoptik Merike Merilain.

Mudeli järgi on ööseks Tallinna prognoositud hästi vähest sadu ning idatuule tugevus peaks Merilaini sõnul jääma 5-7 m/s kanti. Hiljem tuul siiski tugevneb ja võib hommikul olla juba 10-12 m/s.

Ilutulestiku ja tähesaju huvilisi peab Merilain siiski natuke kurvastama. «Kõige mõnusam ilm on praegu, sest pärast läheb täiesti pilve. Seda loota ei saa, et taevas selgeks jääks,» märkis ta.

Tsüklon süveneb praegu Norra merel, siis tuleb üle Stockholmi Läänemerele ning läheb täna öösel üle Liivi lahe. Homme päeval on selle kese Merilaini andmetel Põhja-Lätis.

Eestis hakkab lund sadama kesköö paiku, saartel. «Rohkem lund peaks saama Saaremaa ja Hiiumaa, Pärnumaa ilmselt ka. Loomulikult sajab arvutuste järgi kõige rohkem Ruhnus ja Kihnus,» lausus Merilain.

«Sealkandis võib mõnes kohas kokku isegi 15 cm lund juurde tulla. Mujal peaks olema mõõdukas sadu – nii 5 cm, lõunapiiril võib-olla ka 10 cm.»

Tema sõnul on ka tuul kõige tugevam Kihnus, Ruhnus ja Sõrves – öösel iiliti isegi üle 20 m/s.

Päeval, kui tsüklon eemaldub, pöördub tuul kirdesse ja põhja, on sisemaal 7-12 ja rannikul 15-17 m/s.

Merilaini sõnul lahkub tsüklon Eestist tõenäoliselt ruttu ega jõua eriti kurja teha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles