Suurt lumesadu EMHI selleks nädalaks ei prognoosi

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Käesoleval nädalal sajab Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi andmeil siin-seal vähest lund ning nädala teises pooles on oodata ka ligi 20kraadist pakast.

Alanud nädala ilma kujundavad tsüklonid nii lõunast kui põhjast. Enim tähelepanu tuleb pöörata teisipäeval Mustal merel kujunevale tsüklonile, mis süvenedes suundub Venemaa keskalade poole, seejärel läände või loodesse.

Teisipäeval määrab ilma nii hääbuva tsükloni jäänus Läänemerel kui ka Eestist põhja pool paiknev külm kõrgrõhuala. Ajuti sajab kerget lund, saju tõenäosus on suurem põhjarannikul. Puhub kirdetuul ning õhutemperatuur on -6 kuni -12 kraadi.

Kolmapäeval suundub Musta mere kohal tekkinud tsüklon Venemaalt Valgevene poole ning selle loodeserv haarab ka Eesti. Arvutuste kohaselt tiheda lumesaju tsoon Eestisse siiski ei ulatu. Kerge saju tõenäosus on suurem Kagu-Eestis ja rannikul, kirdetuul tugevneb veidi. Külma on -9 kuni -14, öösel kohati kuni -17 kraadi.

Neljapäeval võib tsükloni kese peatuda Valgevenes ning tsüklon hääbub. Mitmel pool sajab vähest lund. Tuul on öösel kirdest, päeval muutliku suunaga. Õhutemperatuur on -9 kuni -15 kraadi.

Reedest alates hakkavad ilma määrama kaugeil põhjalaiustel läänest itta liikuvad tsüklonid ning nende Skandinaavia või Läänemere kohal tekkivad osatsüklonid. Üks selline saabub Eesti kohale Põhjalahelt, mis toob kaasa vähest lund. Tuul on muutlik, kuid saartel ja läänerannikul võib tugevneda põhjakaarte tuul. Öösel on õhutemperatuur -6 kuni -12, Ida-Eestis -15 kuni -20 kraadi, päeval on külma 7-13, Ida-Eestis kuni -18 kraadi.

Laupäeval liigub Norra merel tekkinud tsüklon üle Skandinaavia kagusse, kuid selle sajutsoon ei ulatu tõenäoliselt Eestini. Tuul on valdavalt põhjakaarest ja võib õhtul merel tugevneda. Külma on -14 kuni -20, kohati -23 kraadi, saartel -7 kuni -10 kraadi.

Pühapäeval ja tuleval esmaspäeval on Läänemere ja Eesti kohal nõrk madalrõhuala ning sajab vähest lund. Tuul on nõrk ja muutlik, kuid Läänemere avatud osas võib puhuda võrdlemisi tugev põhjatuul. Külma on -16 kuni -22 kraadi, pikemate selgimiste korral sisemaalka kuni -25 kraadi. Rannikul on külma vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles