Merilain: rohket lund tõid erakordselt jõulised tsüklonid

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatiivne teade lumisel majaseinal.
Operatiivne teade lumisel majaseinal. Foto: Marielle Jõgi

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi sünoptik Merike Merilaini sõnul ei ole tiheda lumesaju põhjuseks enam nn järve-efekt, vaid erakordselt jõulised tsüklonid.

«Pole siin enam mingit järve-efekti, s.t. avatud merelt puhuvat tuult, mis kannab mandrile mere kohal tekkivaid madalaid lumepilvi,» rääkis Merilain Postimees.ee´le.

Tema sõnul oli nii Monika kui Scarletti järgi nimed saanud lumetormide näol tegemist erakordselt jõuliste tsüklonitega, mille piires kohtusid kaugetelt lõunalaiustelt pika teekonna vältel kaasa haaratud soe õhk - mõlemad tsüklonid alustasid teed Atlandi 40. laiuselt - ning põhjalaiustel kogunenud külm õhk.

Mõlemad tsüklonid saavutasid Merilaini sõnul pea kogu Euroopat haarava mõõtme ning püsisid aktiivsena neli-viis ööpäeva.

Lõuna-Euroopat laastasid sel ajal paduvihmad ja tugev tuul. Venemaa katastroof jäävihma näol oli Merilaini kinnitusel samuti Scarletti teene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles