Talvine ilm kestab uue nädala keskpaigani

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Udune talveilm
Udune talveilm Foto: Birgit Itse / Järva Teataja

Täna hommikuks saabuma hakanud talvine ilm muutub eriti krõbedaks nädalavahetuse öödel ning kestab järgmise nädala keskpaigani. Uusi külmarekordeid seekord siiski ilmselt ei sünni. 

Pika vaatlusrea ööpäeva keskmise õhutemperatuuri järgi saabub kevad kuskil 26.-28. märtsi paiku, siis tõuseb keskmine üle nulli. Sel aastal võis märtsikuu keskmisi näite lugeda juba jaanuari viimases kolmandikus ja kuni tänase päevani välja. Talv proovib nüüd viimasel minutil oma kaduvat valitsusaega pikendada, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Külm front on reede hommikul Lõuna-Eesti kohal ja liigub jõudsalt lõuna poole laupäevaks –pühapäevaks Musta mereni välja. Seejuures saabub Eestini õhumass Franz Josephi maa kohalt, ikka päris Arktikast. Samal ajal puhub algul tugev, hiljem nõrgenev põhjakaare tuul. Talvine ilmamuutus toimub Põhja-, hiljem Kesk- Venemaal püsiva madalrõhuala tagalas.

Õhutemperatuuri numbrid selle aja rekordite lähedale ei küündi (20. märtsi rekord Tallinnas -26, 2, Tartus -29,6, Narvas -23,8, Pärnus -26,2). Kuid tuulega on ka -5 kraadi pärast pikalt püsinud suhtelist sooja raske taluda.

Küll aga tunnevad taas kokkukülmuvast jääst rõõmu kalamehed, seda eriti Peipsile lähedal. Uut merejääd need vähesed külmad juurde ei too, pigem võib tugev põhjakaare tuul veel viimsegi ka Pärnu lahel tükikesteks purustada.

Talvine ilm võib kesta järgmise nädala teise poolde. Tõenäoliselt neljapäevast alates kujuneb ilm Atlandilt Norra rannikule saabuvat tsüklonite ja Kesk-Euroopas tugevneva kõrgrõhuala mõjul. Siis on õhutemperatuur öösel kergelt miinuses, päeval aga plusspoolel. Tuul pöördub läänekaarde.

Täna hommikuks on õhutemperatuur langenud 0..-5 kraadini. Päeval on muutliku pilvisusega ilm. Mitmel pool sajab lund, pärastlõunal jäävad sajuhood harvemaks. Õhutemperatuur on -5..+1 kraadi. Teed on libedad!

Laupäeva öösel langeb õhutemperatuur juba -5..-11, rannikul kohati -3 kraadini. Päeval sajab kohati kerget lund, puhub loode- ja põhjatuul 4-10 m/s. Õhutemperatuur on 0..-4 kraadi.

Pühapäeva öösel on samuti külma 5-11, kohati 14 kraadi. Päeval on pilves selgimistega ilm, kohati sajab kerget lund ja õhutemperatuur on -3..+2 kraadi.

Esmaspäeva öösel sajab taas mitmel pool lund. Puhub lõunakaare tuul 3-8 m/s. Õhutemperatuur on -3..-9  kraadi. Päeval tõuseb õhutemperatuur -3..+2 kraadini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles