Püsivad rahulikud ilmanoodid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel pisut lumine hommik Muhumaal.
Veel pisut lumine hommik Muhumaal. Foto: Leili Valdmets

Nädalavahetusel saame puhata tormituultest, korraks võib küll õhutemperatuur langeda, kuid uuel nädalal püsivad meil pehmemad ilmarütmid. 

Alanud märtsikuu on kostitanud meid öösiti talvise kargusega, päevavalguses on õhutemperatuur leebem olnud. Reedel-laupäeval võtavad kevadväsimust tundvad tsüklonid ette lühiajalise puhkuse Euroopa lõunapoolsematel aladel ja meil kõlavad õhus rahulikud ilmanoodid, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Eelkõige saame seeläbi puhata tormituultest, kuid ka pilveservast pudenevat sadu ei jagu kõikjale ja sajuhulgad on sealjuures väikesed. Õhutemperatuur vajub öösiti kergesse miinusesse, päeval tõuseb -1..+2 kraadi piiresse.

Pühapäeval võtab Kesk-Euroopas kosunud madalrõhkkond kursi Rootsi suunas ja selle idaserv laieneb Baltimaade kohale. Tihedam pilvepiir koos saju ja lisasoojusega jõuab Eestisse kohale päeval. Enne seda – ööl vastu pühapäeva - võib aga pilvkate ulatuslikumalt rebeneda ja mõnel pool õhutemperatuuri taas langetada -10 kraadi ringi. Päeval kerkivad termomeetrinäidud sajupilvede all 0..+3 kraadi piiresse, sadu tuleb vihma ja lörtsina ning kagutuul muutub nii rannikualadel kui ka sisemaal puhanguliseks.

Esmaspäeval liigub tsüklon aeglaselt edasi põhja poole ja selle jõud raugeb. Tihedamad sajupilved lahkuvad Eesti kohalt Soome suunas ja tuul rahuneb. Õhutemperatuur jääb ööpäevaringselt valdavalt plusspoolele.

Naistepäeval jääb kõrgemates õhukihtides meie kohal avatuks lõunavool ja pehme ilmarütm püsib. Võrreldes eelmise aasta 8. märtsiga on olukord aga kehvapoolne. Nimelt oli mullu samal ajal ilm Eestis valdavalt päikesepaisteline ja sooja jagus 10..12 kraadi. Vaid kohati rannikul oli õhutemperatuur tagasihoidlikum ja ainukeseks tõrvatilgaks meepotis oli saartel kuni 20 m/s ulatunud edelatuul.

Käesoleval aastal pääseme väga tugevast tuulest nii naistepäeval kui ka kahel järgneval ööpäeval. Nimelt on arvutuslik ilmapilt kesknädala kohta Baltimaades üsna ebamäärane ja ühtegi jõulist õhukeerist siinsele võimutroonile ei paista esialgu kandideerivat. Saju võimalus püsib, kuid sajupilvede asukohta on raske määratleda. Tuul hoiab madalat profiili ja lõuna poolt kerkiv uus soojarinne võib riivata vaid Kagu-Eestit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles