Lume- ja lörtsisadu jagub kogu nädalaks

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumesadu
Lumesadu Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt sajab alanud nädalal pea iga päev lund ja lörtsi. Vabariigi aastapäeval on sajuhood harvad - suurema tõenäosusega tuleb lund ja lörtsi Lõuna-Eestis.

Homseks jääb madalrõhkkond Põhja-Euroopa kohale tiirlema ja selle serva mööda lisandub Läänemere ümbrusse niiskust. Saju võimalus püsib, kuid sadusid on harvem - alla võib tulla nii lund kui ka lörtsi, sekka vihma. Puhub edela- ja läänetuul 5-11, rannikul puhanguti kuni 15 m/s, õhtupoolikul tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel -3 kuni +1, päeval -1 kuni +2 kraadi. 

Kolmapäeval, vabariigi sünnipäeval on sadusid hõredalt. Lund ja lörtsi võib pudeneda üksikutes kohtades - tänastel andmetel on tõenäosus veidi suurem Lõuna-Eestis. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel 0 kuni -5 kraadi, kohati aga tõmbub taevas selgemaks ja temperatuur langeb paari kraadi võrra madalamale. Päeval on õhutemperatuur -1 kuni +2 kraadi.

Järgnevaks kolmeks päevaks jääb kõrgetesse õhukihtidesse ulatuv madalrõhuala Põhja-Euroopa kohale tiirlema ja selle serva mööda kandub meile kord niiskemat, kord veidi kuivemat õhku. Vastavalt sellele on sajuhooge kord enam, kord vähem. Sajud langevad alla enamasti lume ja lörtsina. 

Neljapäeval sajab kohati lund. Tuul puhub valdavalt edelast ja võib päeval veidi tugevneda. Õhutemperatuur öösel 0 kuni -5, päeval -1 kuni +2 kraadi.

Reede päeval suureneb lume- ja lörtsihoogude tõenäosus ning õhtul võib sadu laialdane olla. Puhub võrdlemisi tugev edelatuul. Õhutemperatuur on öösel 0 kuni -5, päeval -1 kuni +2 kraadi.

Nädalavahetusel sajab vahetevahel lund ja lörtsi.

Laupäeval on sajuhooge laialdasemalt öösel ja uuesti pärastlõunal. Puhub mõõdukas läänekaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -1 kuni -6, päeval -1 kuni +3 kraadi.

Pühapäeva öösel sajab aeg-ajalt lund, saartel ka lörtsi. Päeval õhurõhk tõuseb, kõrgrõhkkond tugevneb ja saju võimalus on väiksem. Tuul pöördub edelast loodesse ja on mõõdukas. Õhutemperatuur on öösel 0 kuni -6, päeval -2 kuni +1 kraadi.

Tuleval esmaspäeval laieneb madalrõhkkond üle Läänemere, saju võimalus suureneb ja tuul läheb tugevamaks. Õhutemperatuur on öösel -3 kuni -8, pikemaajaliselt selgineva taeva all võib temperatuur -10 kraadi või madalamalegi langeda. Päeval on temperatuur -4 kuni +1 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles