Nädala ilmaprognoos midagi lohutavat ei paku

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lume- ja lörtsisadu Virumaal
Lume- ja lörtsisadu Virumaal Foto: Eero Vabamägi

Nädala ilmaprognoos midagi lohutavat ei paku: lähipäevil jätkub sulailm ning lume- ja lörtsisadu.

Neljapäevane vihm ja jäätuv vihm pärines kaugetelt lõunalaiustelt, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Juba mitu päeva on Vahemere idaosas, rääkimata Punase mere ümbrusest, valitsenud väga soe õhk. Aeg-ajalt on nii Kreetal kui kui Türgi Vahemere kuurortides õhutemperatuur tõusnud 25-28 kraadini. Eilatis ja Hurghadas on neil päevil maksimum olnud kõrgemal kui 30 kraadi. Osa sellest kuumusest rebis  tänu Venemaal püsinud kõrgrõhualale teele põhja poole ja rikkus meie karge ja päikselise ilma. Ülemäärane soe jahtus pikal teel Musta mere äärest ning  saime talvisele  ajale vastavalt jäätuva vihma. 

Ka täna on veel lõunast saabunud õhk kohal ja liiklusele ohtlik aeg kestab ka laupäeval. Õhu jahtumise käigus sajab nii lund, lörtsi kui vihma, kuid ka jäätuv vihm või jäide on tõenäoline. 

Siis peaks ilmakujundamise enda kätesse haarama tavapärasem tegija ning pühapäeval satume Norra merele jõudnud tsükloni serva. Tsükloni vana kese jääb tõenäoliselt Norra merele hääbuma, kuid Skandinaavial võib tekkida uus kiiresti süvenev kese.

Sel juhul on esmaspäeval tugeva edelatuulega vihmane ilm. Kui aga tsüklon jääb hääbuma Norra merele ja liigub piki Norra rannikut põhja poole, jääb õhutemperatuur veel pikaks ajaks nullilähedaseks ning aeg-ajalt sajab peamiselt lörtsi.

Kuna õhk tsükloni ümber aegamisi jahtub, on taeva selginedes maapinna ja teede jäätumise tõenäosus suur.

Raske on järgmise seitsme ööpäeva ilmast midagi lohutavat leida, kuid märts on juba lähedal. Ehk on aeg normaalseks märtsiks, kus külmad ööd, kuid päeval päikest palju.

Täna päeval on enamasti pilves ilm. Mitmel pool sajab lörtsi, vihma ja lund. Saju intensiivsus on suurem ennelõunal Ida-Eestis, pärastlõunal ka Lääne-Eestis. On jäiteoht! Puhub lõuna- ja kagutuul 2-8 m/s. Õhutemperatuur on -1..+2 kraadi.

Laupäeval sajab nii öösel kui päeval, Ida-Eestis võib tuisata. Kohati on jäiteoht! Õhutemperatuur on -2..+1 kraadi.

Ka pühapäeval võib lörtsile ja lumele lisaks kohati tuisata. Õhutemperatuur on öösel -3..+1 kraadi, päeval -1..+2 kraadi.

Esmaspäeval on taas pilves ilm. Sajab lund ja lörtsi. Õhutemperatuur on öösel -3..+2 kraadi, päeval 0..+4 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles