Video: matkajad uisutasid siledal rabajääl

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sile uisujää Marimetsa rabas
Sile uisujää Marimetsa rabas Foto: OÜ 360 Kraadi

Samal ajal kui Soomaal nauditi viiendat aastaaega ja sõideti kanuudega, oli Läänemaal Marimetsa rabas nädalavahetusel nii sile ja tugev jää, et giidid viisid kaks gruppi huvilisi sinna uisutama.

Seiklusfirma OÜ 360 kraadi giid Bert Rähni sõnul käis ta uisumatkajatega rabal mõne korra juba siis, kui esimeste külmadega jää tekkis, kuid hiljem oli seal lumi peal. «Nüüd, sulaga on jää läinud imeilusaks,» kiitis ta kogemust.

Video, mida Facebookis vaadatud juba kümneid tuhandeid kordi, filmis ta möödunud pühapäeval, mil uisutamas käis giididega kaks gruppi kokku 25 inimesega.

«Palivere lähedal, kus me käisime, oli kaks suurt laugast, sõitsime vaheldumisi mõlemal laugastikul ja vahepeal kõndisime räätsadega üle raba. Tiirutasime saarekeste vahel sopikestes kolm-neli tundi ja kokku 15 kilomeetrit,» kirjeldas Rähni.

Hämmastamapanev on see, et vaid vähem kui sada kilomeetrit lõunapool Soomaa rahvuspargis lainetab samal ajal suurvesi ja sõidetakse kanuudega.

«Täna ma juba ei oskaks öelda, kas veel saab uisutada, sest kui selline +5 kraadi ringis ilm jätkub, varsti pole enam võimalik, kuid kuna nädala lõpus lubab külma, võib veel saabuvalgi nädalavahetusel rabale saada,» ütles Rähni.

«Reegel on see, et rabalaugaste jää püsib üllatavalt kaua. Ma ei tea, on see seotud vee puhtusega, kuid oleme aastaid märganud, et see püsib kaua tugeva ja paksuna, palju kauem kui merel ja järvedel, jõgedest rääkimata. Seal vesi ei liigu. Aga ohutusele mõtlema ja silmi lahti hoidma peab muidugi kogu aeg,» rõhutas giid. 

Posted by 360kraadi on Sunday, February 7, 2016
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles