Külma puudutus jääb vaid üürikeseks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulailm Tallinnas. Jää ja lörtsilumi teel.
Sulailm Tallinnas. Jää ja lörtsilumi teel. Foto: Mihkel Maripuu

Talvine pilt õues muutub kiiresti ja ka järgmisel nädalal on ilm pigem vihmane ja lörtsine.

Elu madalrõhkkondade kiirtee ääres on rahutu. Pilveservast pudeneb vaheldumisi lund ja vihma ning õhutemperatuurinäidikud pendeldavad mõlemal pool nulli, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Täna liigub üle Eesti väheaktiivne madalrõhulohk, mis puistab mitmele poole lund ja lörtsi, rannikul ei ole välistatud ka üksik kerge vihmasabin. Puhub mõõdukas läänekaare tuul ja õhutemperatuur on nullilähedane. Madalrõhulohu lahkudes hiilib meile lähemale Soome kohal varitsev külmem õhumass. Õhutemperatuur langeb juba pärastlõunal, pilvkate hõreneb ja saabuval ööl võib termomeetrinäit sisemaal vajuda kuni -10 kraadini.

Külma puudutus jääb siiski üürikeseks. Juba laupäeva päeval suureneb Eestile lääne pool laiuva madalrõhuala surve. Lõunasse pöörduv tuul tugevneb ja saartele jõuab uus sajuala. Esialgu on pilt talvine - sajab lund ja tuiskab, kuid hiljem läheb sadu üsna kiiresti üle lörtsiks ja vihmaks. Õhutemperatuur tõuseb õhtuks suuremas osas Eestis plusspoolele ja koos sooja saabumisega suureneb jäiteoht ning mõnel pool võib tekkida ka udu.

Pühapäev möödub madalrõhuala idaservas. Tihedamad vihmapilved lahkuvad öösel Eesti kohalt Soome suunas, lõunatuul püsib aga võrdlemisi tugev ja õhutemperatuuriskaalal valitsevad ööpäevaringselt plusskraadid.

Uuel nädalal talve jõulist naasmist näha veel ei ole. Esmaspäevast kuni neljapäevani määrab Läänemere ääres endiselt ilma võimsa madalrõhuala idatiib. Selgemaid taevalõike tuleb ette harva. Enamuse ajast laiub meie peade kohal hall pilvevaip, millest aeg-ajalt ka vihma ja lörtsi alla sajab. Tuul puhub lõunast ja kagust ning püsib nädala algul üsna jõuline, nädala keskel võtab aga hoogu veidi maha. Õhutemperatuur püsib normist kõrgemal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles