Klimatoloog: tihedat ja lakkamatut lumesadu tekitab nn järveefekt

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvetee täna Tallinnas
Talvetee täna Tallinnas Foto: Liis Treimann

Klimatoloog Ain Kallise sõnul nimetatakse tihedat ja lakkamatut lumesadu rannikualadel nn järve- ehk Eesti puhul mereefektiks, mis tekib, kui külmad õhumassid satuvad sooja vee kohale.

Järveefekti tuntakse klimatoloogi sõnul eelkõige Ameerika Ühendriikide ja Kanada piiril asuva Suure Järvistu kaudu, kus saavad kokku põhja poolt tulevad külmad õhumassid ja soojad järveveed ning selle tagajärjel sajab seal maha suisa meetrite kaupa lund.

Läänemere kohal on praegu Kallise sõnul tekkinud analoogne olukord – põhja poolt tungivad peale külmad õhumassid, kuid meri on alles suhteliselt soe ning seetõttu tekivad vee kohal tihedad lumepilved. Paraku on järveefekti tekkimist tema väitel üsna raske ette prognoosida.

Kallise kinnitusel on nn järveefekt Eestis oktoobris-novembris üsna tavaline nähtus.

«Seda on ju varemgi nähtud, et ootamatult alanud tihe lumesadu hilissügisel halvab rannikuäärsetes linnades liikluse, siin pole midagi ebatavalist,» märkis Kallis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles