Kargest ja kaunist talveilmast võib veel vaid unistada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm merel Viimsi muuli juures.
Torm merel Viimsi muuli juures. Foto: Eero Vabamägi

Juba täna õhtul paisuvad tuulepuhangud suureks, käsikäes vihma- või lörtsisajuga põhjustab see halva nähtavuse. Sellist ilma jätkub mitmeks päevaks.

Tänaõhtused tuulepuhangud kujunevad kõige tihedamaks Hiiumaa rannikul, Läänemaal, Noarootsis ja Harjumaa servas, kus kõige tugevamad loodetuule iilid võivad küündida 28 m/s, ütles ilmateenistusse sünoptik Taimi Paljak.

Tugev tuul teeb ilma kindlasti ka laupäeval, siis võivad puhangud küll piirduda 20-25 meetriga sekundis, kuid et see on ühtlaselt tugev ja pikema perioodi jooksul, siis tülikas on seegi. Tuul algab reede hilisõhtust Eesti lääneosas ja kestab kogu laupäeva öö, mandril jääb päeva peale jääb natukene nõrgemaks. Merel ja Soome lahel on veel ka päeval tuul tugev.

Sellele lisandub veel ka sadu. «Vihma sajab täna, öö hakul ja hilisõhtul sajab lörtsi. Ilmatingimused on seetõttu natuke raskemad, sest tihe lörtsisadu ja tugev tuul koos halvendavad nähtavust,» rääkis Paljak.

Hommikuks saab sadu läbi. Homme õhtuks jõuab aga lääne poolt kohale juba uus sadu: algul vihmana, hilisõhtul vastu laupäeva hakkab ida pool taas lörtsi sadama.

0 kraadi ümber ja sadudega ilm kestab kuni järgmise nädala keskpaigani, mil ilmapilt näitab korraks külmemat ilma – kuni -5 kraadi. «Kuid pole lootust, et ilm eriti pikalt talviseks läheb, sest juba nädala lõpupoole võib uuesti sula olla,» nentis sünoptik.

Paljak lisas, et kuna õhuvool on praegu nii kiire, siis ilm on väga muutlik. «Kui päev-kaks tuleb veel miinuskraadidega ilma vahele, siis see pole kindlasti püsiv tendents. Praegune atmosfäär on nii rahutu, et rahulikku talveilma loota ei tasu,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles