Lähipäevad toovad tugeva tormituule ja vihma

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saabunud plusskraadid ja vihmasadu on liiklemise teinud erakordset ebameeldivaks.
Saabunud plusskraadid ja vihmasadu on liiklemise teinud erakordset ebameeldivaks. Foto: Marianne Loorents

Lähipäevadel püsib Eestis sulailm, kuid Läänemerelt jõuavad kohale vihmasadu ja juba täna öösel tugevad tormituuled, mis võivad saartel ja rannikul puhuda isegi üle 28 meetri sekundis. 

Ilmateenistus hoiatab, et täna öösel tugevneb edelatuul mandril 15, saartel ja rannikul 15-20, puhanguti 25 meetrini sekundis. Homse päeva jooksul pöördub tuul läände ja loodesse ning tugevneb mandril puhanguti kuni 20, saartel ja rannikul puhanguti 28 m/s.

Homme jõuab Läänemere õhuruumi uus osatsüklon, mis liigub tõenäoliselt Norra lõunaosast üle Rootsi Kesk-Soome ja selle lõunaservas on Eesti ilm võrdlemisi soe, aga väga tugeva tuulega, selgub ilmateenistuse nädala ilmaprognoosist.

Tänastel andmetel ulatuvad lõuna- ja edelatuule puhanguid sisemaal kuni 20, saartel ja rannikul 25 meetrini sekundis, Hiiumaa ja Loode-Eesti rannikul võib veel paar-kolm meetrit tugevam olla.

Õhutemperatuur jääb kogu ööpäeva vältel +1 ja +5 kraadi vahele.

Reedel on saju võimalus on märksa väiksem. Õhk läheb pisut jahedamaks, öösel on õhutemperatuur -2 kuni +2 kraadi, päeval tõuseb +1..+3 kraadini. Öö hakul on tuulepuhanguid sisemaal veel kuni 18, rannikul 25 m/s, hommikuks tormituul raugeb ja keskpäevani on lääne- ja edelatuult vaid rannikul 15 m/s.

Kuid õhtupoolikul läheneb Norra merelt juba uus väga jõuline madalrõhkkond ja selle lohk jõuab Läänemerele ning meie rannikuvetes algab edelatuule kiire tugevnemine. Õhtul algab lääne poolt alates ka vihmasadu, mandril tuleb ka lörtsi.

Laupäeval  liigub madalrõhkkond Norra rannikule ja on endiselt väga aktiivne. Läänemere ümbruses puhub öösel tormine edelatuul, puhanguid sisemaal 20, saartel ja rannikul taas 25 m/s. Hommikuks annab pisut pinge järele ja päeval on puhanguid 4-5 m/s vähem. Sadusid on enam öö hakul, vähem hommikul ja päeval.

Kuid juba õhtupoolikul jõuab kohale uus vihma- ja lörtsisadu. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel +1..+5 kraadi.

Pühapäeval puhub väga tugev edelatuul, puhanguid on sisemaal 15, saartel ja rannikul üle 20 m/s. Õhtul pöördub tuul läände ja nõrgeneb. Vihma ja lörtsi sajab enam öösel ja hommiku poole, päeva peale jääb sajuhooge harvemaks.

Õhutemperatuur on pühapäeval öösel -1..+2, päeval 0..+2 kraadi.

Esmaspäeva ööks madalrõhkkonna mõju väheneb ja saju võimalus on väiksem. Läänekaare tuul on üürikeseks rahulikum. Päeval laieneb Skandinaaviast üle Läänemere taas madalrõhkkond, mille sadu jõuab õhtupoolikul ning algab lörtsi, sisemaal ka lumena. Sadu muutub õhtuks tihedaks. Tuul pöördub lõunasse ja kagusse ning paisub tugevaks tugevneb. Õhutemperatuur on 0 kraadi ümbruses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles