Peaaegu iga päev toob lumelisa

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumikatte paksus 18. jaanuari hommikul
Lumikatte paksus 18. jaanuari hommikul Foto: Kuvatõmmis

Tänahommikuse seisuga oli kõige paksem lumekiht Harjumaal Vanakülas, see nädal toob aga peaaegu igapäevaselt veel lisa.

Lumikate on paksem Põhja-Eestis ja saartel. Harjumaal Vanakülas oli täna hommikul lund 47 sentimeetrit. Kehras mõõdeti 45 sentimeetrit lund ja Jõhvis 39 cm, Hiiumaal Luguse mõõtepunktis 35 ja Saaremaal Uue-Lõves 33 cm. 

Ilmateenistuse sünoptik Taimi Paljak kinnitas, et alanud nädalal sajab peaaegu iga päev veidi lund juurde, suurem sadu on tulemas ilmselt kolmapäeval.

«Viimase prognoosi järgi sajab kolmapäeval lund igal pool, tulla võib kuni viis sentimeetrit,» sõnas Paljak.

Pisitasa tuleb lund juurde juba ka homme. Kui palju täpsemalt eri Eesti kohtades sajab, on siiski raske öelda, sest mere kohal kogunevad pilved on ettearvamatud.

Neljapäeval ja reedel on sajuvõimalus väiksem, kuid taas võib lund rohkem tulla laupäeval ja pühapäeva öösel. 

Nädala ilmaprognoos:

Teisipäeval koondub madalrõhuala põhiliselt Skandinaavia ja Läänemere kohale ja selle servast jõuab ka meile lumepilvi. Öösel on sadusid harvem, päeval laialdasemalt. Õhutemperatuur on öösel -3..-8, kohati võib alla -10 kraadi langeda, päeval on -1..-6 kraadi.

Kolmapäeval eemaldub madalrõhkkond lõuna poole. Kui madalrõhkkonna serv ulatub ikka Eesti kohale, siis on meil laialdasemalt sajupilvi ja lumelisa suurem. Kui madalrõhkkond kiiremini nõrgeneb, siis sajab lund vaid kohati ja sajuhulk on väiksem. Ilm on rahulik - puhub nõrk idakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -5..-10, kohati selgema taeva all langeb -14 kraadini, päeval on -5..-10 kraadi.

Neljapäev tuleb kõrg- ja madalrõhuala piirimail üksikute lumehoogudega. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur langeb öösel -9..-14, kohati selgema taeva -18 kraadini, päeval on -6..-11 kraadi.

Reedel püsib kohatise lumesaju võimalus. Õhutemperatuur on öösel -12..-17, kohati langeb -20 kraadini, päeval jääb enamasti -10 kraadi ümbrusse.

Laupäeval on ilm enamasti sajuta. Tuul pöördub edelasse ja päeval tugevneb. Õhutemperatuur on öösel -14..-19, selgema taeva korral langeb alla -20 kraadi, päeval tõuseb -3..-8 kraadini, ida pool võib veel jääda alla -10 kraadi. 

Pühapäev tuleb kõrgrõhkkonna servas kohatiste lumehoogudega. Õhutemperatuur on öösel -3..-8, Ida-Eestis kuni -13 kraadi, päeval võib õhutemperatuur jääda samadesse piiridesse. Kui aga soojem õhumass jõulisemalt peale tungib, siis tõuseb 0..-5 kraadini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles