Nädalavahetusel läheb külmemaks, uus nädal toob taas tuisu

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumesadu Rakveres
Lumesadu Rakveres Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Nädalavahetusel läheb külmemaks ja pärast tänast lumekihti teeb sadu mõneks ajaks pausi, kuid uus nädal lubab taas tuisku.

Eelmise nädala lõpusirgel näitas talv oma jõudu ja ööpäeva keskmine õhutemperatuur langes üldjoontes 15-20 kraadi alla normi (-0,7 kuni -5,2 kraadi). Kuigi lumi kriuksus häälekalt talla all ja pakane näpistas korralikult, ei kerkinud päevakorda ühtegi uut külmarekordit, kirjutab nädala ilmaprognoosis sünoptik Maile Meius.

Külmemad talveilmad on pärit minevikuradadelt. Üsna krõbe oli aasta 1987, kui 10. jaanuaril langes termomeetrinäit Narvas -37,3, Sõrves -29,5 ja Ristnas -28,4 kraadini, 11. jaanuaril Virtsus -33,7 kraadini. 1970. aastal oli Tõraveres külma 35,9 ja Tiirikojal 37,4 kraadi. Viimase 15 aasta kõige külmem talv oli 2003, kui Lääne-Nigulas näitas kraadiklaas -32,7 kraadi ja Jõhvis -34,5 kraadi.

Eesti õhutemperatuuri absoluutne miinimum on pärit aga aastast 1940, kui 17. jaanuaril saadi mõõtmistulemuseks -43,5 kraadi.

Külmemaks läheb ilm ka saabuval nädalavahetusel, kuid õhutemperatuuri rekordid jäävad seegi kord tulemata. Enne seda saab Eesti täna veel ühe lumekihi lisaks, kuna Valge mere äärde taganenud madalrõhkkond hoiab endiselt silma peal ka Läänemere idarannikul.

Laupäeval ja pühapäeval liigub hääbuv tsüklon Soome kohale ja kaob ilmakaardilt. Samas läheneb lõuna poolt meile uus süvenev õhukeeris, kuid selle kurss pöördub esmaspäeval Venemaale. Nende kahe madalrõhkkonna vahel hoiab nädalavahetusel ilm mõnevõrra rahulikumat joont – lumehooge on harvem ja tuul nõrgeneb, selgineva taeva all langevad aga öised termomeetrinäidud taas -20 kraadini ja ka veidi alla selle.

Uue nädala algul saavad tsüklonid hoogu juurde. Oodata on taas lumelisa ja tuisku ning krõbedam külm annab tasapisi järele. Kas pehmem õhumass siia ka kauemaks peatuma jääb, on aga esialgu üsna küsitav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles