Ka järgmine nädal on külm ja lumesajune

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakane on hea kunstnik.
Pakane on hea kunstnik. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Järgmisel nädalal jääb Eesti ilm külmaks, lisanduda võib veel lund. Lähipäevadel läheb aga pakasele lisaks tuulisemaks, mis suurendab külmatunnet veelgi.

Eestimaad katab õhuline ja väga erineva paksusega lumevaip, jäätunud on meie suurim järv Peipsi ning ühtlane jääväli laiub ka Pärnu lahel ja Väinamerel. Talv on üsna kiiresti end siinkandis sisse seadnud ning lahkumismärke ei ole näha lähiajalgi. Küll aga annab käre pakane vähehaaval järele ja selle eest tuleb meil tänada tsükloneid, mis üritavad jätkuvalt läbi külmamüüri navigeerida, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Saabuv ilmamuutus võib iseenesest osutuda üsna ebameeldivaks, sest madalrõhuala survega kaasneb tuule tugevnemine ja seeläbi külmatunne esialgu hoopis suureneb.

Täna teeb esimese katse läbimurdeks Taanist Baltimaadele lähenev osatsüklon. Skandinaavia keskosast üle Lõuna-Soome kuni Venemaani looklev külm kõrgrõhuala mõjub tsükloni entusiasmile aga «jahutavalt» ja juba laupäeval on õhukeeris ilmakaardilt haihtunud.

Olulist lumelisa hääbuv madalrõhkkond Eestisse ei too ja tuntavast õhutemperatuuri tõusust veel rääkida ei saa. Vaid tuul saab hoogu juurde ja puhub mahasadanud lumehelbed uuesti liikvele.

Pühapäeval kõrgrõhuala asukoht oluliselt ei muutu. Põhjamerele jõudev madalrõhkkond surub aga oma idaserva Läänemere äärde ja annab külmamüürile tugevama hoobi. Lumesaju võimalus suureneb mõnevõrra ja puhanguline tuul keerutab tuisku üles. Pakaseline õhk säilitab oma positsooni vaid Kirde-Eestis, mujal on külma mõõdukamalt.

Uuel nädalal madalrõhkkondade surve võimendub veelgi. Kesk-Euroopas tekib esmaspäeval järgmine aktiivne tsüklon, mis võtab kursi Baltimaadele. Olenevalt õhukeerise liikumisrajast võib see teisipäevaks-kolmapäevaks Eestisse tuua ühe korralikuma lumesaju ja tuisu. Juhul, kui sooja pealetung on jõulisem, suureneb ka jäiteoht.

Neljapäeval lahkub madalrõhkkond aga Venemaale ja selle tagalas hiilib põhjamaine kargus taas Eestisse.

Reede öösel tuleb mandril vähese ja vahelduva pilvisusega sajuta ilm, rannikul on pilvisem ja kohati sajab vähest lund. Kohati on udu. Saartel tugevneb ida- ja kagutuul 7-12, puhanguti 15 meetrini sekundis. Õhutemperatuur on -18..-25, kohati -30, saarte rannikul kohati -10 kraadi. Päeval on külma 16-22, saartel 7-12 kraadi.

Laupäeva ööl sajab kohati taas vähest lund ja tuiskab. Puhub ida- ja kagutuul 5-11, saartel ja rannikul puhanguti 14-16 m/s. Õhutemperatuur on -19..-25, kohati -30, saarte rannikul kohati -8..-13 kraadi, päeval -15..-20, saarte rannikul kohati -6..-12 kraadi.

Pühapäeva öösel on veidi pehmem, külma on 12-17, Ida-Eestis kohati 19, saartel 4-10 kraadi. Päeval võib õhutemperatuur Kirde-Eestis olla veel kuni -15, kuid saartel -3..+1 kraadi.

Esmaspäeval on pilves selgimistega ilm. Kohati sajab vähest lund, tuiskab. Puhub kagutuul 5-12, saartel ja rannikul puhanguti 15-18 m/s. Õhutemperatuur on -4..-10, Ida-Eestis kohati -13, saartel kohati 0..-2 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles