Ilmateenistus: kolmel järgmisel ööl tuleb -30 kraadi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh

Kui täna öösel oli kõige külmem Jõhvis (–27,7 kraadi) ja Narvas (-27,3 kraadi), siis eeloleval kahel-kolmel ööl on oodata veel krõbedamat pakast. 

«Praegu alles tulevad kõige külmemad ööd, kus prognoosi järgi on järjestikku sees -30 kraadi,» kinnitas ilmateenistuse valvesünoptik Postimehele. See tähendab tegelikku õhutemperatuuri, kuid tuulega on see tajutav  veel paar kraadi külmemalt.

Selline külm valitseb ööl vastu neljapäeva ja reedet kindlasti, aga Ida-Eestis ilmselt veel osaliselt ka vastu laupäeva.  

«Seejärel läheb pehmemaks, nii et pühapäeval tuleb kõige soojem ilm. Siis läheb uuesti külmemaks, aga esialgu mitte enam nii külmaks kui lähiööd,» lisas sünoptik.  

Kõige suurema tõenäosusega on külmem piirkond ikka Kirde-Eesti (Jõhvi, Narva), aga ka muu Põhja-Eesti. «Kõrgrõhuala, mis seda ilma määrab, on meist põhjapool, meie oleme selle külma serva sattunud,» põhjendas sünoptik. «Lõuna-Eestis oli praegu isegi väike lumesadu, nii et pilvi on rohkem ja külm pole nii hirmus.» 

Ilmateenistuse prognoosi järgi on homme meil põhjapoolne kõrgrõhkkond ikka mõjusam. Taevas saab selgemaks, kuid kohatiste lumehoogude võimalus püsib. Tuul on võrdlemisi nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel -18..-24, selgema taeva all -30 kraadi. Vahetult rannikul on veidi vähem külma, päeval on -17..-23 kraadi, vaid saarte rannikul võib kohati -10 kraadi ümbrusse tõusta. 

Reedel jõuab Põhjamere kohale madalrõhkkond ja Läänemerel tugevneb selle eel kagutuul, sest samal ajal tekib Lääne-Venemaal uus kõrgrõhukese. Püsib olulise sajuta. Tuul puhub idakaarest ja päeva jooksul tugevneb eelkõige rannikul. Õhutemperatuur on öösel -18..-25,kohati kuni-30, saarte rannikul kohati -14 kraadi, päeval sisemaal -18..-23, saarte rannikul kuni -10 kraadi.

Laupäev tuleb põhja pool oleva kõrg- ja lõuna poolt mööduva madalrõhkkonna piirimail võrdlemisi pilvise taevaga. Öösel sajab kerget lund, päeval sadu tiheneb ja kohati tuiskab. Puhub ida- ja kagutuul 5-11, puhanguti 15 m/s, saartel kuni 18 m/s. Õhutemperatuur on öösel -17..-23, öö hakul võib Kirde-Eestis veel selgemat taevast olla ja siis langeb -25 kraadini, päeval on -12..-17, saartel tõuseb -2..-9  kraadini.

Pühapäeval (10.01.) võib just Eesti kohal olla soe front, mis eraldab põhjapoolset külma ja lõuna poole madalrõhualaga saabunud soojemat õhku. Võimalik, et tihe lumesadu ja tuisk kestab Põhja-Eestis. Puhub võrdlemisi tugev kagu- ja lõunatuul. Õhutemperatuur on öösel -6..-12, ida pool kuni -17, saartel -4..+1, päeval tõuseb 0..-8 kraadi piiresse, saartel võib olla sula. 

Esmaspäeval katab Läänemere ümbrust madalrõhkkond, kuid pole veel selge, kas Eesti kohal on selle suhteliselt soojema õhuga idaserv, või satume hoopis lõuna poolt mööduva madalrõhuala põhjaserva. Viimasel juhul jätkub lund ja tuisku tugeva ida- ja kirdetuulega ning õhutemperatuur hakkab taas langema. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles