Pühade ajal tervitab Eestit tormitsüklon Chuck

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm merel Viimsi muuli juures.
Torm merel Viimsi muuli juures. Foto: Eero Vabamägi

Ilmateenistuse sünoptik hoiatab, et pühade ajal tervitab Eestit veel üks tormitsükloni nimega Chuck.

Tsüklon liigub Norra rannikult itta ja toob Läänemerele algul edelatormi, õhtu poole ja öösel vastu laupäeva lääne- ja loodetormi. Tuuleiilid võivad ka seekord rannikul küündida 30 m/s, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Tugevat edelatuult veetaseme tõusuks piisavalt kauaks ei jagu.

Laupäeval puhub tugev loodetuul ja kuna samas toimub külmema õhu sissetung, siis pole seegi pühade päev päikesest hoolimata väljas olemiseks mõnus.

Pika ootamise järel näib pühapäevast alates talvine rahu mõneks ajaks saabuvat, seda küll ilma lumeta. Esialgu tuleb jälgida veel ühe Põhjamerel süveneva tsükloni käitumist, kuid näib, et sel pole jõudu põhjast pealetulnud külmast jagu saada – kõrgrõhuala paneb tee kinni.

Esialgu on kerget kuiva külma vaikse ilmaga meeldiv taluda. Kuid edasi võib järgmise nädala sees Skandinaavial tekkida uus külm kõrgrõhuala ja selle eel pöördub meil õhuvool kirdesse ja itta ning hakkab Põhja-Venemaalt külma õhku lähemale tooma.

Lumest võib kõrgrõhuala servas ainult unistada. «Meenuvad jälle erilised ilmad – nüüd ületatud eelmised detsembri soojarekordid pärinesid aastast 2006. Aastaarv sama, kuid jaanuari teine pool tõi erilise lühikese arktilise külmalaine, mis suutis nädalaga külmetada nii roosid kui lillesibulad sügavas mullas,» meenutas sünoptik.

«Ilm on meil üks suur kingitus, ikka tuleb üllatusi ja see vaheldusrikkus rikastab igaühe elu. Rõõmsaid jõule!» lisab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain.

4 ööpäeva prognoos

Esimesel jõulupühal on pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab vihma. Puhub edelatuul 9-13, puhanguti 15-20, rannikul ja saartel 13 kuni 18, puhanguti 22-27, õhtupoolikul kohati 30 m/s. Õhutemperatuur on 3-6, saartel kuni 8 kraadi.

Ööl vastu teist jõulupüha on pilves selgimistega ilm. Öö hakul sajab mitmel pool vihma. Puhub edela- ja läänetuul 8-13, puhanguti 20, saartel ja rannikul 13-18, puhanguti 25, öö hakul kuni 32 m/s, hommikul pöördub loodesse. Õhutemperatuur on 2-6 kraadi. Laupäeva päeval on vahelduva pilvisusega ilm. Kohati võib veidi sadada. Puhub loodetuul 7-12, puhanguti 16, saartel ja rannikul kuni 20 m/s, õhtul tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on 2-6 kraadi, pärastlõunal langeb nullist kuni -2 kraadini.

Pühapäeva öösel on vahelduva pilvisusega peamiselt sajuta ilm. Puhub loodetuul 4-10, öö hakul põhjarannikul puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur on null kuni -5 kraadi. Päeval on vahelduva pilvisusega ilm. Kohati võib sadada vähest lund. Puhub kirdetuul 3-9 m/s. Õhutemperatuur on nullist kuni -3 kraadini.

Esmaspäeva öösel on vähese ja vahelduva pilvisusega olulise sajuta ilm. Puhub põhjakaare tuul 3-9 m/s. Õhutemperatuur on -2 kuni -7 kraadi. Päeval on vähese ja vahelduva pilvisusega olulise sajuta ilm. Puhub põhjakaare tuul 3-9 m/s. Õhutemperatuur on -1 kuni -4 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles