Täna sündis taas neli soojarekordit, pärast jõule langeb temperatuur alla nulli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pungad ploomipuul
Pungad ploomipuul Foto: Helen

Riigi Ilmateenistuse teatel mõõdeti täna uued 23. detsembri soojarekordid Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Narvas. Plusskraade jagub veel kuni reede õhtuni, laupäeva õhtul langeb temperatuur miinuspoolele ning tuleval nädalal võib külma tulla kuni -8 kraadi.

Kõige soojem ilm oli täna Tartus. Kui Tartu varasem soojarekord oli 6,6 kraadi, siis täna mõõdeti Tartus 9,3 kraadi sooja.

Nii Tallinnas kui Pärnus tõusis temperatuur täna 9,2 kraadini. Mõlema linna varasem soojarekord oli 6,3 kraadi.

Narvas mõõdeti täna 7,7 kraadi õhusooja, mis tähendab, et soojarekord langes sealgi. Varasem rekord oli Narvas 6,3 kraadi.

Ööl vastu jõululaupäeva (24.12.) puhub tugev edela- ja läänetuul, puhanguid on kuni 15, öösel saartel ja rannikul kuni 24 meetrit sekundis. Päeval jääb ilm tasapisi rahulikumaks. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel +4 kuni +7 kraadi. Jõuluõhtu on mõõduka edela- ja läänetuulega, sajuta ja nappide plusskraadidega.

Jõuluöö (25.12.) hakul on üürikeseks tugevam kõrgrõhuhari, ilm on sajuta ja temperatuur kraad kuni kolm üle 0 kraadi. Juba hommikuks tuul tugevneb ja hakkab sadama. Tuulepuhanguid on hommikul ja päeval 15, saartel ja rannikul 22 meetrit sekundis, õhtul sisemaal 18 meetrit sekundis, saartel ja rannikul kuni 25 meetrit sekundis. Õhutemperatuur on +3 kuni +6 kraadi.

Laupäeval (26.12.) kandub külmem õhumass Läänemere äärde. Öösel puhub tormine edelatuul ja sajab hoovihma. Õhutemperatuur on +2 kuni +6 kraadi. Hommikul on tuul esialgu ikka väga vali, päeva peale annab järk-järgult järele. Vihma sekka tuleb sagedamini lörtsi, õhtul ka lund. Õhutemperatuur langeb 0 kraadi ümbrusse ja õhtul miinuspoolele.

Pühapäeval (27.12.) tugevneb kõrgrõhkkonna mõju. Sajuhooge on üksikuid ja need tulevad alla lörtsi ja lumena. Öösel on tuul veel tugev, päeval vaibub. Õhutemperatuur on öösel -1 kuni -5, vaid meretuulega rannikul jääb üle 0°C, päeval -3 kuni +1 kraadi. Kui õhtul suureneb merelt madalrõhkkonna surve, siis tugevneb lõuna- ja kagutuul ning ka lumepilved võivad jõuda.

Esmaspäeval (28.12.) jõuab Läänemere õhuruumi uus madalrõhkkond ja meie ilm sõltub selle edasisest liikumistrajektoorist. Kui see Eestist kaugemalt möödub (üle Poola või Leedu), siis jääb kõrgrõhkkond valdavaks ning meie ilm püsib enamasti sajuta ja miinuskraadides ning rahulik. Kui aga madalrõhkkond Eesti vahetusse lähedusse jõuab, siis saame osa lume- ja lörtsisajust, Edela-Eestis pole välistatud ka vihm, mis teed libedaks muudab. Õhutemperatuuri on tänastel andmetel öösel -1 kuni -6, selgema taeva korral võib Kirde-Eestis madalamale langeda, päeval -4 kuni +1 kraadi.

Teisipäevaks (29.12.) on prognoospilt ühtlasemaks muutunud. Suure tõenäosusega tugevneb taas kõrgrõhkkonna mõju. Ilm on sajuta ja rahulik. Õhutemperatuur -2 kuni -7 kraadi, selgema taeva all langeb idapoolsetes maakondades kolm-neli kraadi madalamale, päeval 0 kuni -5 kraadi.

Kolmapäev (30.12.) püsib kõrgrõhkkonna mõjul sajuta. Kuid lõuna- ja kagutuul võib tuntavamaks muutuda. Õhutemperatuur öösel -3 kuni -8, selgema ja vaiksema ilma korral võib külm Eesti idaservas krõbedam olla, päeval -1 kuni -5, meretuulega rannikul 0 kraadi ümber.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles