Ilmavaatleja: ka aastavahetus tuleb lumeta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tavatult soe talv detsembris on olnud soe ja lumeta ning suusatamisest võib ainult unistada.
Tavatult soe talv detsembris on olnud soe ja lumeta ning suusatamisest võib ainult unistada. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ilmavaatleja Margus Arge usub pikaajalistele tähelepanekutele tuginedes, et saartel pole valget talve oodata varem kui ehk jaanuari keskel.

Üldisemat ilmamustrit vaadates ei ole praeguses ilmas midagi erilist, kirjutab Saarte Hääl. Arge tugineb ennustustes arvamusele, et kehtib üldisem ilmamuster ehk 25-aastane tsükkel, mis praegu näib ka püsivat. 

«Tänavune sügisene ilm on väga sarnane 1990. aasta sügisega. Nõndasamuti oli selle aasta suvi sarnane tänavuse suvega – juuni-juuli olid jahedad, soojaks läks alles augusti alguses,» rääkis Arge.

Toonane sügis ei olnud küll nii kuiv, kuid sama soe. Novembris viskas pisut lund ja detsembris läks jälle soojaks. «Sel aastal tegi isegi rekordi,» tõi Arge värske paralleeli.

«N-ö harjad võivad käia kõrgemalt, aga üldine muster jääb alles. 1990. aasta jõulud olid mustad. Sel aastal võib ehk mandrimaal jõulude aegu maa natuke valgeks saada, aga saartel vaevalt. Siin tuleb ta ikka pigem must ja vesine,» arvas ta.

Arge pakkus juba oktoobris, et külmaks läheb jaanuari keskel. 1991. aastal nõnda juhtuski. «Veebruaris on aga tolle aasta kohta juba kuu lõpus märgitud, et mahlad jooksevad, sinililled õitsevad,» viitas Arge.

Ta lisas, et vanasti öeldi pihlakamarjade järgi, et kui neid on palju, tuleb tormine sügis. «Mina olen tähele pannud, et pigem on siis tormised talvekuud. Sel aastal oli pihlakaid vähe, seepärast arvan, et jaanuar tuleb rahulikum ja külmem,» sõnas Arge.

Ilmavaatleja juhtis tähelepanu asjaolule, et 1991. aasta soojale talvele järgnes mitu päris külma talve. «Eks tuleval-ületuleval aastal saame näha, kas tsükkel ka selles osas paika peab,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles