Nädalavahetus võib tuua uusi soojarekordeid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detsembrikuine loodus päikeseloojangu ajal.
Detsembrikuine loodus päikeseloojangu ajal. Foto: Liis Treimann

Valge lumevaip jõulude ajal jääb ilmselt vaid unistuseks, nädalavahetus võib meile hoopis uusi soojarekordeid tuua. 

Madalrõhkkondade aktiivne tegevus Atlandi ookeanil ei näita vaibumise märke. Üksteise järel üle Norra mere kirdesse ja itta suunduvad keerised hoiavad Läänemere ääres uksed soojale ja niiskele õhule avatud ning valitsev edelatuul on suurema osa ajast üsna jõuline, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Täna Eestis vallutusretke jätkav soe õhumass muudab meie ilma uduseks ja sombuseks. Vihma võimalus on suurem pärastlõunal ja Ida-Eestis võib sekka tulla ka lörtsi. Edelatuul tugevneb päeva jooksul sisemaal puhanguti kuni 12, rannikualadel kuni 15 m/s. Õhutemperatuur tõuseb õhtuks +5..+8 kraadi piiresse.

Nädalavahetusel tsüklonid ei puhka. Vihmasadu jääb küll harvemaks, kuid taevas püsib pilvine. Edelatuul kogub tuure ja pühapäeva päeval ulatuvad puhangud rannikualadel juba veidi üle 20 m/s. Kiires õhuvoolus lisandub ka sooja, mistõttu tõuseb õhutemperatuur kohati 10 kraadi ringi ning ei ole välistatud uute päevaste soojarekordite sünd.

Uuel nädalal käime vana rada ja ükski numbriline ilmamudel ei paku esialgu ühtegi värsket ideed välja. Esmaspäevast kuni kolmapäevani määravad meie ilma aktiivsete tsüklonite lõunaservad või nende lohud. Kui tegelikkus järgib prognoosi, siis püsib ilm pilvine, tuuline ja õhutemperatuuriskaalal võidutsevad ööpäevaringselt plusskraadid.

Esialgu ei näi ilmamuster muutuvat ka jõululaupäevaks ja valge lumevaip jääb sel aastal tõenäoliselt vaid unistuseks. Samas tasub uskuda jõuluimedesse ja mõne päeva õhkõrn lootus veel püsib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles