Hea õnne korral läheb ilm talviseks detsembri lõpus

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alanud nädal toob lume- ja lörtisaju.
Alanud nädal toob lume- ja lörtisaju. Foto: SCANPIX

Ilmateenistus prognoosib, et detsembri esimene pool toob meile vihma ja veidi ka lörtsi, talvist ilma võib oodata alles kuu lõpus.

Prognoosi kohaselt tuleb detsembrikuu keskmine õhutemperatuur normist kõrgem, jäädes -3,8 ja +1,1 kraadi vahele. Sademeid peaks tulema normi piires ehk 38 kuni 70 millimeetrit.

Kuu esimesel poolel liiguvad aktiivsed tsüklonid Atlandilt üle Skandinaavia itta, muutes Läänemere ümbruse ilma sageli tormiseks. Kiire edela- ja läänevool toob ookeanilt soojust ja niiskust. Sageli sajab vihma, vahete-vahel sekka ka lörtsi.

Kuu teisel poolel tsüklonite aktiivsus väheneb ja temperatuurifoon langeb järk-järgult. Kuu viimasel kolmandikul võib külmas arktilises õhumassis Põhja-Venemaa ja seejärel ka Skandinaavia kohal tugevneda kõrgrõhuala. Kui see laieneb servaga Eesti kohale, siis muutub meie ilm talviseks.

Norm ehk kuu keskmised väärtused on arvutatud aastatest 1981-2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles