Norra annab vihmametsade päästmiseks miljardi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazonase jõgi.
Amazonase jõgi. Foto: Repro.

Norra valitsus lubas esimesena eraldada tervelt miljard dollarit uuele rahvusvahelisele fondile, mille eesmärgiks on aidata Brasiilial kaitsta Amazonase vihmametsi.

Brasiilia valitsus loodab saada riigi looduskaitsealade toetuseks kokku 21 miljardit dollarit kogu maailmalt, ehkki president Luiz Inácio Lula da Silva on varem rõhutanud, et Amasoonia looduskeskkonna säilitamise eest peaksid vastutama brasiillased ise, vahendas BBC News.

Esimesena teatasid oma panusest eelmisel kuul avatud fondi norralased, kuid seniste kuulduste põhjal võib oletada, et nende eeskujule järgnevad varsti ka naabrid Rootsist, samuti Jaapan, Lõuna-Korea, Saksamaa ja Šveits.

Norra peaminister Jens Stoltenberg nimetas käivitatud projekti oluliseks võitluses globaalse soojenemise vastu, sest vihmametsade kadumise peatamine võiks tema arvates olla «suurimaks, kiireimaks ja odavaimaks» võimaluseks vähendada kasvuhoonegaase.

Brasiilia on üks maailma suuremaid kasvuhoonegaaside tootjaid, kusjuures kolmveerand riigi süsinikuühendite emissioonist tuleb puude põletamisest džunglis. Uude fondi kogutav raha kavatsetakse järgneva seitsme aasta jooksul kulutada Amasoonia rahvastele alternatiivsete võimaluste pakkumiseks, vihmametsade looduskeskkonna konserveerimise ja jätkusuutlikku arengu toetuseks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles