Esmaspäeval jõuab Eestisse torm, tuuleiilid võivad ulatuda üle 30 m/s

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormine ilm.
Tormine ilm. Foto: Küllike Rooväli

November on olnud valgusküllane. Küll on meid rõõmustanud madal päike ja ajutiselt ka värske lumi. Suhteliselt rahulikku ilma on häirinud vaid üksikud tormihood. Nüüd on saabumas hilissügise tormide aeg ka meie vetesse, põldudele ja  metsadesse.

Hooaja juhatab meie jaoks sisse reedel Nordkapist mööduv tormitsüklon nimega Michel. Et meil ikka tuuleiilid tormi mõõdu välja annaksid, lisandub õhtul Norra merel tekkiv uus osatsüklon. Reede õhtupoolikul võivad meie rannikujaamad edelatuule iilideks mõõta 25 m/s. Sügaval sisemaal saab rääkida üksnes tugevast tuulest, mis võib oksarisu ringi lennutada. Tuuline ja vihmane ilm kestab pühapäevani, seisab prognoosis ilm.ee lehel.

Reedel tõuseb õhutemperatuur kaheksa kraadini, rannikul kohati 10 kraadini. Laupäeval tuleb kuni neli kraadi, saartel ja kohati ka rannikul kuni +6 kraadi.

Pühapäeval on üürike hingetõmbeaeg ja sel ajal näib ookean valmistuvat uueks rünnakuks. Ohtlik tormitsüklon on juba mitmete arvutuste põhjal sündimas samas kohas, kus 2005. aasta 9. jaanuari torm.

Suurimad temperatuuri kontrastid kogunevad Iirimaast läänes, kus kohtuvad Atlandi keskmiste laiuste soe õhk ja Gröönimaa ja Kanada vahelt loodevoolus ookeanile tormav arktiline õhk. Tsüklon sünnib ilmakaardil nähtavaks tõenäoliselt pühapäeva õhtul kas Šotimaal või Põhjamere põhjaosas ja läheb edasi süvenedes üle Skagerraki Stockholmi poole.

Pühapäeval on pilves selgimistega ilm ja kohati sajab vähest lund, lörtsi või vihma. Puhub edela- ja lõunatuul 5-11, saartel ja rannikul puhanguti 14 m/s. Õhutemperatuur on -1 kuni +4 kraadi.

2005. aasta jaanuaritormi mõõtu torm

Meile muutub ilm ohtlikuks esmaspäeva varahommikust alates, mil tsüklon jätkab süvenemist ja edelatuul paisub Läänemere põhjaosas ja lääneranniku lahtedes tugevaks tormiks. Tuule keskmine kiirus küündib tõenäoliselt 21-25 m/s, tuuleiilid aga ulatuvad 30 m/s ja üle selle( 9. jaanuaril 2005 kuni 38 m/s).

Päeva edenedes läheb tormiseks ka Soome lahel, siis kui tsükloni kese suundub Soome keskalade kohale. Kui see prognoos paika peab, võib karta ka meretaseme tõusu nii Pärnus kui Haapsalus ja ka Soome lahel. Õnneks pole me enam nii abitud kui 10 aastat tagasi, mil ranniku vaatlusjaamade võrk oli hõre, rääkimata kodumaisest meremudelist. Nüüd võib igaüks juba homsel tuulisel päeval jälgida meretaseme muutumist.

Esmaspäeva pärastlõunal algab tsükloni tagalas kiire õhurõhutõus ja torm jätkub läänest ja loodest. Sissetungiv külm õhk võib olla suurem puudelangetaja, kui soojas sektoris tormanud lõuna- ja edelatuul. 

Ka tasuks nädalavahetusel koduümbruses ringi vaadata ning üleliigsed ripakil asjad tuulevarju panna.

Teisipäeval ilm rahuneb, kuid kolmapäeval tuleb oodata juba uut tsüklonit, kuid kas see meile peale uue soojalaine ka midagi ohtlikku toob, pole täna veel selge. Ammugi pole selge, millal taas lumevalgust näeb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles