Must jää ja udu ähvardavad nüüd maanteedel tihti

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libe tee.
Libe tee. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Täna hommikune tihe udu ja must jää Tallinna-Tartu maanteel on näide olukorrast, milleks liiklejad nüüd igapäevaselt valmis peaksid olema.

Ka eeloleval ööl langeb temperatuur kohati nulli lähedale ja see on salakaval. «Kui miinuskraadid on üle Eesti miinuses, siis juba liiklejad oskavad sellele tähelepanu pöörata, aga praegu võib nullilähedast temperatuuri olla paiguti, vaid mõnes kohas. Siis ka teed mõnes kohas on, mõnes ei ole libedad,» hoiatas ilmateenistuse sünoptik Taimi Paljak.

Tema sõnul kestab selline olukord nüüd mõnda aega. 

«Reedene päev ja öö vastu reedet võib olla ka sajusem ning hommikul langeb õhutemperatuur nulli lähedale. Laupäevast ja pühapäevast alates langeb öösiti temperatuur ikka enamasti miinusesse,» sõnas Paljak.

See tendents on tema sõnul kuni teisipäevani, kuid kolmapäevast alates läheb ilm uuesti soojemaks. «Aga siis ei tule sooja enam nädalateks, vaid see võib kesta 5-6 päeva  ja siis läheb uuesti jahedamaks. Ilm on muutlik, heitlik ja õhk langeb miinustesse,» rääkis Paljak.

Ka udu pole hommikuti haruldane. «Homme võib samuti udu olla. Suurem sadu saab keskööks läbi, niiskust on õhus aga palju, õhk jahtub, niiskus kondenseerub,» kirjeldas sünoptik. Kui temperatuur järsult langeb, siis piisab ka udust, et tekitada teele imeõhtuke jäine kiht.

Kuna teepinnad ei kuiva tänasest vihmasajust niipea, siis tulebki arvestada, et kus on õhk nullilähedane, seal on teed libedad.

Ka maanteeameti teeinfokeskus on mitmel hommikul hoiatanud varahommikuse libeduse eest. Teepinna temperatuurid on miinuspoolel, eriti ettevaatlik soovitatakse olla sildadel/viaduktidel ja nendele peale- ja mahasõitudel, samuti ristmikel ning raudteeülesõidukohtadel.

Samuti soovitab maanteeamet kasutada autodel talverehve. Talverehvid on lubatud alates 15. oktoobrist, kohustuslikuks muutuvad need 1. detsembrist. 

Möödunud nädalal tühistas maanteeamet ka Eesti teedel suurima lubatud sõidukiiruse 100 ja 110 km/h ning kutsus üles sõidukijuhte olema tähelepanelikud ilmaolude järsu muutumise suhtes

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles