Indoneesia Merapi vulkaan purskas jälle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merapi vulkaani tänahommikune purse. Foto on tehtud Sidorejo külas iidse Yogyakarta linna lähedal.
Merapi vulkaani tänahommikune purse. Foto on tehtud Sidorejo külas iidse Yogyakarta linna lähedal. Foto: SCANPIX

Indoneesia kõige ohtlikum vulkaan Merapi purskas täna hommikul taas, pritsides taevasse kuuma tuhka ja visates tuliseid kivimürakaid laiali viie kilomeetri raadiuses.

Kohalik vulkanoloog Safari Dwiyono ütles AP-le, et tegu oli võimsa purskega. Ta usub, et pärast tulemäe elluärkamist 26. oktoobril aset leidnud pursked aitavad leevendada kraatrisse kogunevat survet.

Ekspertide sõnul võib Jaava saare keskosas paiknev Merapi veel nädalaid aktiivne püsida. Seni on pursete järel kohaliku meedia teatel hukkunud 39 inimest.

Praegu ei lubata vulkaani jalamil elavat 70 000 inimest kraatrile lähemale kui kümme kilomeetrit ning paljud on mures, millises seisukorras nende kodud on. Kohalikud kipuvad järjest enam oma kodusid ja karjaloomi kontrollima ning kardetakse, et julgeolekuväed ei suuda neid pikalt tagasi hoida.

Täna sündmuspaika külastanud Indoneesia president Susilo Bambang Yudhoyono palus evakueeritutel olla kannatlik ja lubas riigipoolset abi.

Indoneesia valitsus on käskinud lennufirmadel Merapit ohutuse eesmärgil vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles