Virmalised kaovad peagi aastateks

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virmalised Pärnumaal.
Virmalised Pärnumaal. Foto: Urmas Luik

Kolmapäeva öösel vastu neljapäeva võis üle Eesti jälgida kaunist virmaliste vaatemängu. Paljudele inimestele tundub, et virmaliste Eestis nägemine on justkui paari viimase aasta fenomen.

Tartu observatooriumi vanemteadur astronoomiadoktor Urmas Haud ütles, et see tunne ei petagi – virmaliste aktiivsus käib 11-aastaste perioodidena, kirjutab Saarte Hääl.

«Mõned aastad on siis selline periood, kus on järjest palju virmalisi, ja siis tuleb jälle pikem periood, kus virmalisi ei ole, ja sõltub see Päikese aktiivsusest,» selgitas Haud.

Praegu oleme tema sõnul Päikese aktiivsuse maksimumis ja see peaks nüüd hakkama tasapisi lõppema. Seetõttu on praegu ka virmalisi rohkem näha kui näiteks viis aastat tagasi.

Astronoomidadoktori kinnitusel võib sel talvel virmalisi öises taevas veel näha, ent järgmised kaheksa-üheksa aastat neid siis enam ei ole, arvas Haud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles