Sel nädalal võib sadada lumekruupe

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See kena pilt Viljandist pole tehtud mitte jõulude ajal, vaid 17. juunil, kui usinamad valmistusid juba jaanipäevaks.
See kena pilt Viljandist pole tehtud mitte jõulude ajal, vaid 17. juunil, kui usinamad valmistusid juba jaanipäevaks. Foto: Marko Saarm / Sakala

Ehkki see nädal toob küll miinuskraadid, lumiseks veel maa ei saa. 

50-60 protsendise tõenäosusega võib Ida-Virumaal selle nädala jooksul sadada lumekruupe, tõdes ilmateenistuse sünoptik Taimi Paljak Postimehele.  «Kuid vaevalt, et [lumist] kihti maha jääb, kuid taevast pudeneb midagi küll,» ütles ta.

Sadu pole välistatud kolmapäeval ja neljapäev, ehkki see võib jääda ka idapiiri taha. «Lumest kui sellisest praeguse radaripildi järgi rääkida ei saa,» lisas Paljak.

Ilmateenistuse sõnastik selgitab, et lumekuubid on sademed, mis langevad maapinnale läbipaistmatute ümmarguste või koonusekujuliste lumekuulidena diameetriga 2-5 mm. Näpuga on neid võrdlemisi kerge katki suruda. Lumekruupe sajab rünksajupilvedest ning sageli esinevad nad natuke aega enne hooglund või ka sellega üheaegselt. Saju ajal on õhutemperatuur 0 kraadi ümber.

Millal esimene lumi maha peaks tulema, on Paljaku sõnul praegu ennustada vara. «Oktoobrikuu teine pool peaks olema pigem heitlikum ja muutlikum, siis jälle õhk soojem. Kuu esimene pool on jahe küll,» lausus sünoptik.

Nädala ilmaprognoosi järgi laieneb homme põhjapoolne kõrgrõhuala servaga üle Eesti. Ilm on sajuta. Temperatuur langeb öösel õhus 0..+4 kraadini, kohati juba -1 kraadini, maapinna lähedal aga laialdaselt miinustesse, rannikul on veel sooja kuni 7, päeval 6..9 kraadi.

Kolmapäeval muutub kõrgrõhuala võimsamaks, kuid ida pool seisab sellele vastu madalrõhuala ja seetõttu suureneb Ida-Eestis saju võimalus 50 protsendini. Õhutemperatuur on öösel -3..+3, meremõjuga rannikul kuni +6, päeval 5..8 kraadi.

Neljapäeval saavutab põhjapoolne kõrgrõhuala taas ülekaalu. Ilm on sajuta, võrdlemisi nõrga põhjakaare tuulega ja külm. Õhutemperatuur on öösel -3..+2, meremõjuga rannikul kuni 7, päeval 5..8 kraadi.

Sarnane sajuta, rahulik ja jätkuvalt külm on ka nädalavahetusel - õhutemperatuur on öösel -3 ja +4 kraadi vahel, päeval 5-10 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles