Uus nädal võib tuua 20-kraadise sooja

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taevas.
Taevas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Enne nädalavahetust kihutavad üle Eesti pilved ja vihmahood, kuid uus nädal võib kutsuda tagasi suvesooja ja kui see tuleb, võib kalendrisügis alata mõne pool Eestis 20-kraadise soojaga.

Sinav taevas ja pilvearmee vaheldumisi koovad lummava kee. Atmosfääri looming on äärmiselt mahukas, mistõttu on taevamuster meie kohal alati pidevas muutumises ja ilmapilt kogenud silmale kordumatu, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Täna on Läänemere kohale üles rivistunud tuhanded pilveratsanikud, kes päeva jooksul kappavad üle Eesti Venemaale ja jätavad endast mitmele poole maha vesise jälje.

Nemad ei ole ainukesed, vaid oma järge ootab pikisilmi ka tuul. Kõigepealt pööre kagust edelasse ja siis kiirendus sisemaal kuni 15, rannikul 18 m/s. Koos edelatuulega veetakse kaasa raskem ja jahedam õhumass ning selle abil surutakse suvesoe järk-järgult Peipsi taha.

Nädalavahetusel ilm rahuneb tasapisi. Laupäeval lõõtsub edelatuul veel üsna jõuliselt ja pilvelaekast pudeneb vihmapärle. Pühapäeval niiskuse hulk õhus kahaneb ja taevakraanid keeratakse suuremas osas Eestis kinni.

Kaugele Venemaale tõrjutud suvesoe ootab aga küllakutset ja on võimalik, et uue nädala jooksul ta selle ka saab. Esialgu tuleb meil leppida aga mõõduka soojavaruga, mis ei tee liiga ei öösel ega päeval.

Uuel nädalal pendeldab tuul ida ja lõuna vahel ning on aeg-ajalt puhanguline. Madalrõhkkondade lähedusest tingituna on õhumass ebastabiilse, mistõttu on ilm kord selgem ja kuivem, kord pilvisem ja sajusem. Selgema öö korral langeb öine õhutemperatuur sisemaal 5 kraadi ringi, päevased maksimumid kerkivad 15..18 kraadi piiresse.

Juhul, kui kõrgemates õhu kihtides saab valitsevaks lõuna- või kaguvool, siis nädala keskel küllakutse suvesoojale jõustub ja kalendrisügis algab mõne pool Eestis 20-kraadise õhutemperatuuriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles