September toob lühiajalisi külmalaineid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi tervikuna jääb septembri keskmine temperatuur normi piiresse, võib nii esimese dekaadi lõpul, teise algul kui kolmandalgi esineda lühiajalisi külmalaineid.

Kuu esimesel nädalal on ülekaalus madalrõhkkonna mõju. Aeg-ajalt sajab vihma, valdavad on lõunakaare tuuled ja ilm on mõõdukalt soe, kirjutab ilmateenistus täna avaldatud kuuprognoosis.

9.–10. septembri paiku tugevneb Skandinaavia ja Läänemere kohal kõrgrõhuala, mille serva mööda on tõenäoline jahedama õhumassi sissetung. Vihmavõimalus väheneb, tuul pöördub põhjakaarde ja selgineva taeva all võib öösiti olla öökülma.

Kõrgrõhkkond võib ülekaalu säilitada kuu keskpaigani ning selle järel tugevneb uuesti üle Skandinaavia suunduvate madarõhkkondade mõju. Sajuvõimalus suureneb ja ühtlasi jõuab Eestisse uuesti soojemat õhku.

20. septembri paiku on kõrgrõhkkonna tugevnemise korral võimalik taas külmema õhumassi sissetung, mis toob kaasa öökülmaohu.

Tervikuna jääb septembri keskmine õhutemperatuur normi piiresse ehk vahemikku 10,3–13,1 kraadi. «Lühiajalised külmalained on võimalikud siis esimese dekaadi lõpul, teise dekaadi algul ja lõpul ning kolmandal dekaadil,» märgib ilmateenistus.

Sademeid tuleb prognoosi kohaselt samuti normi piires ehk 56–74 millimeetrit, kohati isegi rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles