Järgmisel nädalal peaks soe kohale jõudma

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Juuni viimasel päeval peaks soe meile kohale jõudma ning mõnusalt suvine ilm võiks kesta vähemalt juuli esimese nädalavahetuse lõpuni. Ülejäänud juuli suhtes pole aga mingit kindlust.

Isegi põhjamaise suve jaoks (ööpäeva keskmine õhutemperatuur 13 kraadi) on ikka veel jahe. Aga väike lootus ilma paranemiseks on nüüd lükkunud juulisse, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis. 

Lootuse kaotanud suveootajatele võib aga tuua veelgi hullemaid näiteid. Tänavuse juuni pikema prognoosi tegemisel sai analoogiks valitud 2003. a juuni. Nii hulluks siiski tänavu ei jäänud, sest 2003. aastal püsis pea terve kuu vältel ööpäeva keskmine vaid 10-13 kraadi piires, seekord on meid siiski mõned õnnetoovad päikselised ja soojemad hetked riivanud. 2003. aastal saabus suvekuumus lõpuks juuli keskpaigas ja kestis kolm nädalat järjestikku. Veelgi talumatum oli 2004. aasta suvi, mil normist madalam õhutemperatuur kestis 10. maist 18. juulini. Lõpuks saabunud suvesoojus kostitas juuli lõpupäeval Tallinnas neli järjestikust ööpäeva paduvihmaga.

Lähematel ööpäevadel jääb suveõhk Lääne- ja Kesk-Euroopas enamasti 50-ndast põhjalaiusest lõuna poole. Kuumus püsib endiselt Venemaa Aasia poolel. Ajuti saavad kaks kuumakollet kokku Musta mere äärsetel aladel. Lääne- ja  Põhja-Euroopa soojenemine näib sõltuvat kuskil USA Atlandi rannikul tekkivast tsüklonist, mis ilmakaardil nädalavahetusel nähtavaks muutub.

See uus jõud kerib end juba mitmeid päevi Islandist lõuna pool paikneva tsükloni sappa. Seejuures haarab kiiresti süvenev noor tsüklon endaga kuuma õhu Aafrika rannikuvete lähedalt ja Püranee poolsaarelt.

Lääne-Euroopa saab oma kuumalaine juba 1. juuliks kätte. Meie tulevase suve jaoks mängib otsustavat osa see, et mõneks ajaks jäävad madalrõhualad püsima ookeanile ja tõenäoliselt tekib juba jaanikuu viimasel päeval Läänemere kohal ulatuslik kõrgrõhuala.

Parimal juhul soojeneb see pikkades juulipäevades ise suveküpseks, polegi vaja lõunamaise kuumalaine abistavat kätt. Mõnusalt suvine ilm võiks nende arengute juures kesta vähemalt juuli esimese nädalavahetuse lõpuni.

Hea, kui nii ka läheks, sest ülejäänu juuli suhtes pole mingit kindlust. ECMWF arvutused näitavad jaheda ja tsüklonite- rohke ilma taastumist juba juuli teisel nädalal. Sama kinnitab ka USA ilmateenistuses tehtud juulikuu õhutemperatuuri anomaalia.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles