Jaanilaupäev tuleb vihmane, aga soe

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli
Jaanituli Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Jaanilaupäev tuleb Eestis küll väga soe, kuid kindlasti vihmane. Kõige rohkem vihma lubatakse saartele ja Lääne-Eestisse, aga ilma vihmata ei saa ka Ida-Eestis läbi.

«Homme on nädala üks soojemaid päevi, temperatuur tõuseb 20-23, Kirde-Eestis, kus pole nii pilvine, isegi 24 kraadini,» ütles ilmateenistuse sünoptik Helve Meitern.

Päeval läheneb Eestile lääne poolt madalrõhkkond, mille serv jääb meie peale, nii et taevas on üldiselt pilvine. Sellest hoolimata jõuab kõikjal mandril temperatuur tõusta üle 20 kraadi.

«Jaaniöö jääb küll pilve, sajab ka, aga temperatuur on 14, minimaalselt langeb 12 kraadi peale, aga keskmiselt jääb ikka 14-17 kraadi. Aga see-eest on vihma,» tõdes Meitern.

«Vihm hakkab homme peale juba lõunast või enne lõunat saartel, ka mandril kogunevad Lääne-Eestis pilved juba varakult. Eriti vihmane on homne päev Lääne- ja Kesk-Eestis. Ida-, Kagu ja Kirde-Eesti võivad esialgu jääda kuivaks, võib tulla vaid üksikuid hooge, mujal on suuremad vihmad, mille vahepeal võib selgineda ja päikest näha, aga võib-olla ka mitte,» rääkis ta.

Õhtul kella 20st on vihmasem ilm ikka veel Lääne-Eestis, öö samuti. Kõige parem jaanilõkke ilm tundub olevat Kirde-Eestis, kuhu vihmad jõuavad alles südaööl või pärast seda. Samas läheb pärast keskööd saartel kuivemaks.

«Enamikus paikades Eestis tuleb ikka arvestada, et sajab vihma, kuigi mitte laussadu. Aga Lääne-Eestis võivad hood olla pikemad ja selle vahed väga väikesed,» soovitas Meitern igal juhul jaanitulele minejatel vihmariided kaasa võtta.

Ka kolmapäeval, jaanipäeval on Eesti kohal madalrõhuala ja vihmadest pole pääsu. Vaid öösel ja hommikul on sadusid vähem, päeval saabub lõuna poolt aga uus laussajuala. Sooja on päeval 17-22 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles