Kariibi merel külvab hirm uus orkaan

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haitilanna oma beebiga kohalikku koolimajja tehtud orkaanivarjupaigas.
Haitilanna oma beebiga kohalikku koolimajja tehtud orkaanivarjupaigas. Foto: AFP / Scanpix

Turki ja Caicose saared ei meenutanud eile pä­rast orkaan Ike’i rüüstet sugugi Kariibi turismiparadiisi, millena neid reklaamitakse.


Saarte peaministri Michael Misicki hinnangul purustas orkaan 80 protsenti kodudest. Seal päästetöid juhtiv Pete Garrett tunnistas BBC-le, et kahjusid pole veel suudetud kokku hinnata, kuid varjupaigad on igatahes nii saareelanikke kui turiste tihedalt täis.


Eile õhtuks jõudis 215-kilomeetrise tunnikiirusega liikuv Ike aga Kuubale ning puistas möödaminnes tugevaid tuuli ja vihmavalinguid ka viimase paari nädala jooksul juba enne seda kolmele troopilisele tormile ränka lõivu maksnud Haitile.


Vähemalt 500 haitilast sai surma troopilise tormi Hanna tagajärjel. Enne seda möllanud orkaan Gustav ja troopiline torm Fay nõudsid saareriigis 120 elu. Kodunt on pidanud lahkuma tuhanded inimesed.


«Varjupaikades elavate inimeste moraal on juba praegu nii madal, et ma kardan neile öelda, et teel on järgmine torm,» tunnistas Briti uudistevõrgule BBC Parnell Denis, kes esindab abiorganisatsiooni Oxfam Hanna käes kõige hullemini kannatanud Gonaivese sadamalinnas. «Toidu- ja veevarud on napid ning järelejäänud toidu hind tõuseb.»


Juba orkaan Gustavilt räsida saanud Kuuba välisministeerium aga palus juba enne Ike’i saabumist USA-lt, et too peataks 1962. aastast kehtiva majandusembargo saareriigile.


«Kui USA valitsus soovib tõesti Kuuba rahvaga pärast orkaanitragöödiat koostööd teha, siis me palume, et nad peataksid piirangud, mis takistavad Ühendriikide firmadel eralaenude pakkumise, mis laseksid Kuubal USAst toitu osta,» teatas Havanna.


Ühendriikide välisminister Condoleezza Rice vastas Kuuba valitsuse palvele siiski järeleandmatult: «Minu arvates poleks praeguses kontekstis embargo tühistamine arukas.»


Eilsete prognooside kohaselt peaks Ike nädala teises pooles jõudma USA rannikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles