Saarlased märkasid haruldast lõunamaa liblikat

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis haruldane liblikas päevasuru.
Eestis haruldane liblikas päevasuru. Foto: Internet

Augustikuised äikesetormid tõid Lõuna-Euroopast Saaremaale Sõrve Eestis harva täheldatud liblikaliigi päevasuru.

«Tormilaine lõi jälle putukamaailma segi ja vähemalt üks liblikas – lõunapoolse päritoluga päevasuru (Macroglossum stellatarum) oli kohal,» kirjutas Sõrve linnuvaatlejate blogis Mati Martinson, vahendab Meie Maa.

«Elab Lõuna-Euroopas, kuid vahetevahel satub ka Eestisse. Viimane suurem invasioon oli 2006. aastal, kui Säärel neid suuremas koguses näha võis. Tookord sain neid mitmete liblikameeste püükide ja vaatlustega kokku vähemalt 40,» kirjutas Martinson.

«Ka selle aasta augustikuiste äikesetormide ajal, kui putukamaailm jälle segi oli, nägid pisikesed liblikahuvilised Siim, Samuli ja Sander Sõrve tuletorni juures kahte päevasuru lendamas.»

Eesti tuntumaid liblikaasjatundjaid Teet Ruben ütles Meie Maale, et Sõrves täheldati päevasuru augusti lõpus ja alles laupäeval jäi Mati Martinsoni üles pandud püünisesse veel üks päevasuru.

Tänavu augustis avastati Sõrvest Eestis esimest korda mõrsjaöölane (Noctua interjecta). Nüüdseks on seda liblikaliiki Eestis täheldatud juba kolmel korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles