Hülgepojad kipuvad maismaale ukerdama

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hülgepoeg Pärnus Jannseni tänaval.
Hülgepoeg Pärnus Jannseni tänaval. Foto: Lääne päästekeskus

Reede pärastlõunal märkasid patrullis olnud politseinikud Väikese väina tammil hülgepoega, kes otsustas siiski ise vette tagasi minna. Reedel kl 21.54 tuli aga häirekeskusse teade Kuressaares Aia tänaval muruplatsil olnud hülgepojast. Päästjad püüdsid looma kinni ja lasid Roomassaare sadamas vette tagasi.

Keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi ütles, et praegu on käes tänavu kevadel sündinud hallhülgepoegade emast võõrutamise aeg, kirjutab Saarte Hääl. Noorloomad hajuvad sünnikohast laiali, otsivad sobivaid elupaiku ja harjuvad iseseisva eluga, rääkis Talvi, kelle sõnul on see keerukas ja õrn eluetapp.

«Selle protsessi käigus võivad nad inimesega vägagi ootamatutes kohtades kokku saada, tänapäeva inimene on oma tähelepanu ja tegevusega lihtsalt pea kõikjale jõudnud,» märkis ta.

Talvi sõnul peaks vähimagi võimaluse korral looma põhimõtteliselt rahule jätma (näit mererannas, sadamas jms). «Igale metsloomale on parim, kui teda võimalikult vähe häiritakse ja talle liigselt tähelepanu ei pöörata,» selgitas looduskaitse peaspetsialist.

Samas möönis ta, et kui tegu on siiski leidja hinnangul hülgele või inimesele ohtu kujutava olukorraga – loom on sõidutee lähedal, asulas jms –, peaks leitud hülgest kohe teatama telefonil 1313. Sealt jõuab info kiiresti spetsialistideni, kes olukorda asjatundlikult hindavad ja vastavalt edasi tegutsevad. «Ise tegutsedes võib kahju saada nii metsloom kui ka inimene, seetõttu on mõistlik jätta see töö koolitatud inimeste hooleks,» rõhutas Tõnu Talvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles