Eestis oli täna nähtav osaline päikesevarjutus

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees tegi Tallinnast linnahalli katuselt otseülekande tänasest päikesevarjutusest, video on järelvaadatav.

Eestis täna nähtav osaline päikesevarjutus kattis 77,7 protsenti Päikese läbimõõdust ja 73 protsenti pindalast, sellega võrreldavat päikesevarjutust saab Eestis järgmine kord näha alles 25. oktoobril 2022.

Tänane päikesevarjutus algas kell 11 ja lõppes kell 13.17. Varjutuse maksimaalne faas oli kell 12.09.

25. oktoobril 2022 toimuv päikesevarjutus on võrreldav täna toimunud  päikesevarjutusega. Seitsme aasta pärast toimuv varjutus on tänasest paari protsendi võrra väiksem.

Päikesevarjutust võib Eestis näha ka 11. augustil 2018, kuid siis on see oluliselt väiksema ulatusega kui tänane varjutus.

Tartu tähetorni juhataja Janet Laidla ütles Postimehele, et täielikku päikesevarjutust praegu elavad inimesed Eestis ei näe. Täielik päikesevarjutus, kui Kuu katab 100 protsenti Päikese pinnast, on Eestis järgmine kord nähtav 16. oktoobril 2126. Täielikku päikesevarjutust nägi Eestis viimati 22. juulil 1990, jälgitav oli see Loode-Eestis.

Järgmisi rõngakujulisi päikesevarjutusi saab Eestis näha 21. juunil 2039 ja 11. juunil 2048.

Viimati oli Eestis osaline päikesevarjutus nähtav 4. jaanuaril 2011, kui Kuu kattis 80 protsenti Päikese pindalast. Enne seda oli Eestis nähtav osaline päikesevarjutus 1. augustil 2008, kui Kuu kattis 45 protsenti ja 29. märtsil 2006, kui Kuu kattis 48,8 protsenti Päikesest.

Päikesevarjutus tekib siis, kui Kuu liigub läbi Maa ja Päikese vahelt ning Kuu varjutab osaliselt või täielikult päikesevalguse. Päikesevarjutus võib olla täielik, osaline või rõngakujuline. Täieliku päikesevarjutuse korral katab Kuu Päikese täielikult. Osalise päikesevarjutuse korral ei möödu Kuu täpselt Päikese eest ja Päikesest oleks justkui tükk ära hammustatud. Rõngakujulise päikesevarjutuse korral liigub Kuu küll täpselt Päikese ette, kuid paistab Päikesest väiksema ja ei suuda kogu Päikest ära varjata.

Päikesevarjutuse vaatlemiseks toimuvad täna Eestis mitmes kohas avalikud vaatlemised. Spetsialistid juhendavad päikesevarjutuse vaatlemist Tartu tähetornis Toomemäel, Tartus Ahhaa keskuse katusel ja Tallinnas rahvusraamatukogu katusel.

Tänane päikesevarjutus oli kõige paremini nähtav Eestist 1500 kilomeetrit loodes. Atlandi ookeani põhjaosas. Täielik päikesevarjutus oli reedel nähtav Fääri saartel ja Teravmägedel, kus Kuu kattis seekord Päikese peaaegu kolmeks minutiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles