Märtsikuu tõotab tuua lühiajalisi külmalaineid

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuused.
Kuused. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt tuleb märtsikuu alguses rahulik ilm ning õues on valdavalt plusskraadid, kuu lõpus võivad tulla lühiajalised külmalained.
 

Märtsi keskmine õhutemperatuur on tavapärasemast kõrgem. Sademeid tuleb normi piires ehk 28 kuni 44 mm.

Kuu algul on ilm rahulik, sajab nii vihma kui ka lörtsi. Õues valitsevad enamasti plusskraadid. Reedest laupäevani on õhumass jahe, sajuhooge esineb hõredalt ning paiguti selgineva taeva all langeb õhutemperatuur öösiti alla 0 kraadi, ent päeval tuleb taas plusskraadid, selgub kuuprognoosist.

Alates pühapäevast on ilm muutlik. Atlandil tugevnev edela-kirdesuunaline tugevate tuulte vöönd suundub edasi Põhja-Euroopasse ning kiires õhuvoolus liiguvad Atlandilt aktiivsed madalrõhkkonnad üle Skandinaavia, mis toovad algul kaasa sooja ja niisket õhku.

Mõnel päeval võib õhutemperatuur tõusta kuni 8..9 kraadini. Eemalduvate madalrõhkkondade järel asendub soojus külmema õhumassiga ja õhutemperatuur langeb alla 0 kraadi. Külmalained on aga lühiajalised, sest ookeanilt liigub üha uusi keeriseid Põhja-Euroopasse. Kiiresti muutuva ilma lahutamatuks osaks on tugevnev tuul.

Kuu keskpaik on tugevneva kõrgrõhkkonna toel tõenäoliselt kuivem, aga võrdlemisi mahe. Vaid öösiti langeb temperatuur selgineva taeva all alla 0 kraadi, teatab ilmateenistus.

Kuu lõpu poole võivad Atlandi madalrõhkkonnad taas aktiivseks muutuda ning suunata üle Läänemere ümbruse ookeanilt kaasatoodud soojust ja niiskust. Lühiajalised külmalained võivad kesta vaid üks kuni poolteist ööpäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles