Püsib lootus märtsikuisele talvele

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsikellukeste aeg.
Märtsikellukeste aeg. Foto: Lea Marmor

Tulemas on tugevate tuultega nädal, kuid märtsi algul püsib lootus näha veel mõnd ilusat talvist hetke.

Pühapäeval ja nädala esimesel poolel valitsenud päike meenutas, et kevadet pole enam kaua tarvis oodata. Neljapäevane pimedus ja somp tõi tusameele talve tagasi ja ei teagi, kust siin lohutust otsida, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Ilmakaardid aga lohutust ei paku. Veebruarikuusse ära eksinud ebatavaliselt sügavad tsüklonid jätkavad Põhja-Euroopas oma soojatoovaid ja sajuseid teekondi.

Ida ja lääne tegelik vastasseis näib olevat Läänemere ääres, sest Venemaa kõrgrõhuala püüab niipea, kui tsüklonid väheke nõrgenevad, taas läände laieneda, kuid see ei näi õnnestuvat. Tugevad lõunakaare tuuled on esmaspäevast igapäevased kaaslased, võib-olla eksib nende sekka ka päris edelatorm.

Jääkatte tekkimiseks ja püsimiseks sel talvel lootust enam polegi, isegi Laadoga järv näib valdavalt jäävaba olevat. 

Ka väga pikad prognoosid, olgu allikas, milline tahes, enam talve ei näita. Kas tõesti läheb vanarahva tarkuse järgi: kui pole talvet talve ajal, siis pole suid sui ajal? Mullu saime tagantjärele talve tunda juunis, ka seekord on juba mõni arvutus selle analoogi omaks võtnud.

Ehk on meil siiski veel lootust märtsitalve kirkust näha. Alates 1. märtsist oli eileõhtustel NOAA ilmaarvutustel näha kõrgrõhuala tekkimist algul Skandinaavial ja seejärel püsimist Venemaa Euroopa osa põhjaalade kohal. Kui see arvutus tõeseks osutub, siis ehk saame mõned ilusad talvehetked kinni püüda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles