Tormihoiatus: veetase võib tõusta kriitilise piirini

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastatetagune üleujutus Pärnus.
Aastatetagune üleujutus Pärnus. Foto: Küllike Rooväli.

Ilmateenistuse andmetel jõuab homme Eestisse torm, mis toob kaasa kohati kuni 35 m/s puhuva tuule ning võib tõsta veetaseme kriitilise piirini.

Täna keskpäeval kandus Atlandilt väga tugevate edelatuulte vöönd üle Briti saarte Skandinaaviasse ning selles liigub arenev osatsüklon väga kiiresti Skandinaavia ranniku suunas. Keskööks jõuab osatsüklon Norra rannikule Alesundi lähistele ja suundub hommikuks Kesk-Rootsi Östersundi lähistele.

Homme liigub tsüklon edasi itta, jõudes keskpäevaks üle Botnia lahe Pori lähistele ja õhtuks Saima järvistu kohale. Eestis tõstab tsüklon tuule tormiks ning veetase tõuseb kriitilise piirini, teatas ilmateenistuse ilmaprognooside osakond.

Reede hommikul tugevneb Eesti rannikuvetes edelatuul puhanguti 18 ja keskpäevaks puhanguti 25 m/s. Pärastlõunal paisub tuul kiiresti tormiks, mille puhangud ulatuvad 28–32 m/s. Maksimaalsed tuulepuhangud Saaremaal ja Liivi lahel võivad tõusta 35 m/s. Samal ajal on võimalik, et Soome lahel nõrgeneb tuul viieks kuni kuueks tunniks.

Sisemaal tugevneb edelatuul keskpäevaks puhanguti 15, õhtupoolikul puhanguti 20 m/s. Eesti lõunaosas võivad puhangud ulatuda õhtul 25 m/s. Reede õhtul pöördub tuul alates saartest läände ja loodesse ning ilm püsib tormine ka ööl vastu laupäeva.

Veetase hakkab tõusma homme hommikul ja saavutab maksimumi õhtuks. Ilmateenistuse prognoosi kohaselt tõuseb veetase 120–140 sentimeetrit, Pärnu lahes ja Liivi lahe idarannikul kuni Läti piirini võib veetaseme tõus olla kuni 150–170 sentimeetrit üle keskmise, ületades sellisel juhul kriitilise taseme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles