Reede kostitab taas tiheda vihma ja tormiga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuline-tormine ilm
Tuuline-tormine ilm Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lisanduv soojus toob reedeks Eestisse tihedama vihmasaju ja tugeva tormi, vaid nädalavahetusel võib temperatuur korraks jälle miinuspoolele langeda. 

Jõuludeks saabunud karge talveilm uut aastat meiega koos vastu ei võta. Tänaseks on Atlandilt Läänemere äärde jõudnud märkimisväärne kogus sooja õhku ja seetõttu on Eestis termomeetrinäidud taas plusspoolele kerkinud, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaennustuses.

Soojust tuleb päeva jooksul üha juurde ja seetõttu võib nii mõnigi aastavahetuse ilutulestik uduloori varju kaduda.

Uue aasta esimesel päeval jääb läänevool avatuks ja õhutemperatuuris on ülekaalus plusskraadid. Lisandub ka niiskust, mistõttu tõmbub taevas tihedamalt pilve ning välistatud ei ole ka vähene vihm.

Tihedam vihmasadu jõuab kohale aga reedel ja samal ajal tuleb meil silmitsi seista taaskord tugeva edelatuule tormiga. Nimelt jõuab reedel Atlandilt üle Skandinaavia Põhjalahele uus aktiivne madalrõhkkond, mis katab Läänemeremaad oma sooja ja tormise lõunaküljega. Kui jõuliseks torm paisub ja kas see kergitab Eesti rannikualadel oluliselt ka veetaset, selgub neljapäevaks.

Laupäeval tõttab aktiivne madalrõhkkond edasi üle Soome itta ja selle järel pöördub tuul loodesse. Tsükloni tagalatuul kannab meile kuivemat ja külmemat õhku ning pühapäeval langevad termomeetrinäidud suuremas osas Eestis uuesti miinusesse.

Esmaspäeval pakub kõrgrõhuhari meile vaikust ja rahu. Teisipäeval läheneb Skandinaaviast Baltimaadele madalrõhulohk ja päeval muutub ilm taas rahutumaks. Kagutuul tugevneb ja üle mere lähenevad lumepilved.

Kolmapäeval ja neljapäeval plaanivad Eesti ilma kujundada madalrõhkkonnad ning seetõttu võib see olla üsna heitlik - lumesadu asendub mõnel pool vihmaga ja külm soojaga.          

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles