Uus aasta algab plusskraadidega

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Ilmateenistuse andmetel tuleb Eestis lähipäevil muutlik ilm ning kuigi aasta viimastel päevadel võib õhutemperatuur langeda kohati isegi 20 külmakraadi lähistele, on uue aasta algul oodata enamasti plusskraade.

Pühapäeva öösel eemaldub tihedam lumesajuvöönd Eesti kohalt kagusse. Öö hakul on Lõuna-Eestis sadu tihe ja võib tuisata, kuid päeval on sajuhooge juba hõredalt. Tuul pöördub järk-järgult põhja ning vaid Ida-Eestis puhub veel lõuna- ja edelatuul 3–8 m/s, saartel ja rannikul on tuule kiirus 7–12, puhanguti kuni 15 m/s. Külma tuleb 3–8, öösel kohati kuni 13 kraadi.

Esmaspäeval tugevneb Eesti kohal kõrgrõhkkonna mõju ja vaid üksikutes kohtades võib sadada veidi lund. Tuul vaibub ja puhub põhjakaarest. Öösel tuleb külma 9–14, selgineva taeva all langeb õhutemperatuur alla 15, päeval tõuseb 7–12 ja Lääne-Eesti rannikualadel viie miinuskraadini.

Teisipäeva öö hakul on Eesti kohal veel arktilise õhuga kõrgrõhuhari. Sajuta ja vaikse ilma tingimustes langeb õhutemperatuur 10–15, kohati 20 külmakraadi ümbrusse. Pärast keskööd õhutemperatuur tõuseb, sest tuul pöördub edelasse ja tugevneb ning pilvisus tiheneb. Norra merelt on lähenemas aktiivne madalrõhkkond ühes soojema ja niiskema õhuga.

Päeval hakkab saartel ja Loode-Eestis sadama lund ja lörtsi, õhtul levib sadu üle Eesti ja muutub tihedaks ning võib ka tuisata. Suureneb jäiteoht. Edelatuul tugevneb puhanguti 15, rannikul 18 m/s. Õhutemperatuur tõuseb õhtuks Lääne-Eestis 1–2 soojakraadini, Kesk-Eestis jääb ühe külma- ja ühe soojakraadi ning Ida-Eestis 2–7 külmakraadi vahele.

Kolmapäeva öösel liigub madalrõhulohk üle Eesti. Sajab lund ja lörtsi, öö hakul võib tuisata. Pärast keskööd läheb lääne pool sadu üle vihmaks ja on jäidet. Õhutemperatuur jääb Lääne-Eestis nulli ja kolme sooja-, ida pool nulli ja kolme külmakraadi vahele, öö hakul võib tulla veel alla viie kraadi külma. Päev on enamasti sajuta ning vaid Ida-Eestis on lörtsi- ja vihmavõimalus. Tuul jääb nõrgemaks ja puhub läänekaarest. Sooja tuleb kuni neli kraadi, sisemaal langeb õhutemperatuur vana-aasta õhtul kohati veidi alla nulli.

Neljapäeval tugevneb Põhja-Euroopa kohal läänevool, mis kannab ka Läänemere äärde sooja õhku lisaks. Eesti jääb enam kõrgrõhkkonna põhjaserva mõjusfääri ja sadusid on harva. Kohati võib veidi lörtsi ja vihma sadada. Edela- ja läänetuul on rahutu, tugevamaks paisub tuul õhtul. Õhutemperatuur jääb uusaastaööl kolme külma- ja kahe soojakraadi ning aasta esimesel päeval nulli ja kolme plusskraadi vahele.

Reede öösel liigub madalrõhulohk üle Eesti. Sajab lörtsi ja vihma ning puhub tugev edelatuul puhanguti 15, rannikul 20 m/s. Päeval tugevneb üürikeseks lauge kõrgrõhuhari ja sajuhooge on harva, õhtul võib aga Lääne-Eestisse jõuda uus sajuala. Õhutemperatuur on öösel ühe miinus- ja kolme plusskraadi vahel, päeval tuleb 1–4 kraadi sooja.

Laupäeval liigub aktiivne madalrõhkkond Norra merelt üle Skandinaavia Botnia lahele, tõstes edelatuule väga tugevaks ning tuues lörtsi ja vihma. Õhutemperatuur jääb kogu ööpäeva vältel ühe külma- ja nelja soojakraadi vahele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles