Jõulud tulevad tugeva tuule ja lumesajuga

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Eestile on lähenemas tsüklon ning pärastlõunal võib alata rikkalik lume- ja lörtsisadu, mis kasvab jõuluööl üle tuisuks.

Tsüklon liigub Ahvenamaa kohalt Läänemere põhjaosa kohale ja seejärel üle Eesti ja Peipsi Venemaale.

Ilmateenistuse sünoptiku Merike Merilaini sõnul võib rikkalik lume ja lörtsisadu alata pärastlõunal Harjumaal üsna sarnaselt esmaspäevase sajuga. Samal ajal on Lääne-Eestis läänekaare tuulega ikka vesine ja maa roheline.

Tartust  Kuusikuni kulgeb samal ajal 0-kraadine vöönd ja selle läheduses on libeduse oht teedel suurim.

Tuisune pööre peaks saabuma jõuluööl, kui tsükloni kese on umbes Räpina kohal. Soome lahel ja Läänemere põhjaosas paisub põhja- ja kirdetuul öösel ja hommikul peaaegu tormiks. Tugevamad tuuleiilid ulatuvad üle 20 m/s. Üle avatud mere tuhisev jäine õhk tekitab tihedad lumepilved. See valge stiihia võib haarata algul peamiselt Põhja-Eesti, kuid lootus lumesajuks on hiljem üle kogu Eesti. Lõunaks võiks lühike möll lääne poolt lõppema hakata.

Reedel järgneb tsüklonile kõrgrõhuhari. Kui Eestis  taevas selge püsib, on see öö kõige külmem ja -15 poleks mingi ime. Päeval saabub järgmine madalõhulohk ning ilm on jälle pehme ja vähese lumega. Ka laupäev peaks tulema meeldivalt talvine, vaid öösel või hommikul on selgineva taeva all -10 lähedal.

Huvitavaks läheb ilm pühapäeval, sest siis on tulekul uus äge tsüklon ja läheneb see Läänemerele üle Skagerraki. Lumesadu ja tuisk algul tugeva lõunakaare tuulega võib jätkuda esmaspäevani ja võib-olla koguni järgmise kolmapäevani, kui tsüklon valib tee üle Läänemere ja Soome lahe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles