Valged jõulud ikka veel küsimärgi all

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvine loodus. Lumised kuused
Talvine loodus. Lumised kuused Foto: Elmo Riig / Sakala

Enne jõule võib talv Eestisse kohale jõuda, kuid kas lumesadu kogu Eestit katab, on ikka veel küsimärgi all. Jõululaupäevaks annavad aga ilmamudelid sootuks vastuolulisi ennustusi.

«Jõulud lähenevad ja esile kerkib taas küsimus: «Kas pühad tulevad seekord mustad või valged?». Sünopikuna tahaks anda sellele küsimusele kindla vastuse, kuid nii must-valge ilmaprognoosimine Eesti piirkonnas paraku ei ole,» kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

«Õhuhiiglaste käitumismustri ettearvamises on alati omajagu peamurdmist ja ei ole teisiti seegi kord. Küll aga võib üsna kindlalt väita, et reede-laupäev olulist ilmamuutust endaga kaasa veel ei too,» jätkab ta. «Sajuhood tulevad kas vihma või lörtsina, tuul pendeldab lõuna ja lääne vahel ning on sageli puhanguline ja kraadiklaasid mõõdavad õhus põhiliselt plusskraade.

Pühapäeval on esimene lootus, et vool kõrgemates õhukihtides pöördub loodesse ja meie aladele hakkab valguma külmem õhumass. Sellisel juhul peaks kalendritalve alguseks ehk esmaspäevaks talv ka ise kohale jõudma.

Kas külm õhumass ja lumesadu kogu Eesti siiski ka katab, on aga esialgu veel suure küsimärgi all. Kõik oleneb sellest, millise raja valib Skandinaaviast saabuv tsüklon. Meist lõuna poolt möödudes antakse talvele võimalus kogu Eestit külastada. Üle Eesti kulgev rada jagab meid aga sooja ja külma õhumassi vahel pooleks ning ilmamuster kujuneb üsna kirjuks.

Teisipäeval ootab meid ees analoogiline situatsioon ja jõululaupäevaks on numbrilised arvutused sootuks vastuolulised. Kes pakub juba uue võimsa madalrõhkkonna idaserva koos sooja ja tuulise ilmaga, kes vaikset ja karget kõrgrõhuharja kerkimist Läänemeremaade kohale. Hetkeseisuga ei suuda ilmataat igatahes veel otsust vastu võtta, mida meile jõuludeks kinkida.» 

Nii laupäeval kui pühapäeval tuleb pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab vihma ja lörtsi. Laupäeval on nii öösel kui päeval õhutemperatuur on +1..+4 kraadi, pühapäeval langeb -3 kuni +2 kraadini.

Esmaspäeval pilvisus tiheneb, pärastlõunal alates saartest hakkab lörtsi ja lund sadama ning lumesadu levib kiiresti üle Eesti itta. Õhutemperatuur püsib -3 ja +1 kraadi vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles