Õhkõrn lootus: jõululaupäeval võib sadada lund

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumesadu.
Lumesadu. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Riigi ilmateenistuse nädalaprognoosis seisab, et 24. detsembril liigub Skandinaaviast Läänemere idakaldale uus madalrõhkkond ja meie jõululaupäeva ilm sõltub sellest, kuidas tsüklon täpselt liigub.

Kui tsüklon liigub üle Eesti, siis jõuab meile 24. detsembril tihe ja vesine sadu ning õhutemperatuur on pärastlõunani üle 0 kraadi, alles õhtul langeb napilt alla 0 kraadi. Kui keeris kandub Läti kohale, siis pudeneb Eestis aga lund ja termomeetrinäidud on kindlalt miinuspoolel.

Käesoleva nädala jooksul vahelduvad aga sajused madalrõhulohud kiiresti laugete kuivemate kõrgrõhuharjadega. Õhutemperatuur on suurema osa ajast 0 kraadist kõrgemal. Puhub valdavalt edela- ja läänetuul. Uueks nädalaks arvutavad prognoosmudelid tsüklonitele lõunapoolsema teekonna, mis tähendab õhutemperatuuri aeglast langust ning vihma- ja lörtsisadude asendumist lörtsi- ja lumesadudega.

Neljapäeva (18.12.) öö hakul eemaldub üks madalrõhulohk ühes lörtsi- ja vihmasajuga. Päevaks kogub Islandi lähedal jõudu uus madalrõhkkond, mille kaguserv laieneb Läänemerele. Lääne-Eestisse kandub tihe vihmasadu, sekka tuleb ka lörtsi. Keskpäevaks laieneb sadu lörtsi ja lumena Kesk-Eestisse ja õhtupoolikul idapoolsetesse maakondadesse. Puhub lõuna- ja edelatuul 7-12, puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur on öösel -2 kuni +2, päeval -1 kuni +2, saartel ja läänerannikul kuni +5° kraadi.

Reede öö hakul eemaldub sajuvöönd Eesti idapiiri taha. Pärast keskööd läheneb merelt uus madalrõhulohk ja saartel hakkab vihma sadama. Edela- ja lõunatuul pisut rahuneb. Päeval liigub madalrõhulohk üle Eesti. Sajab vihma. Pärastlõunal saartest alates saju võimalus väheneb. Puhub tugev edela- ja läänetuul, puhangud ulatuvad rannikul 15, õhtul 17 m/s. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel +2 kuni +6 kraadi.

Laupäeva (20.12.) ööks tekib Kesk-Soome kohale uus osatsüklon, mis päeval aeglaselt ida-kirde suunas liigub, Eesti jääb selle lõunaserva. Mõnes kohas sajab veidi vihma, sekka kohati ka lörtsi. Õhtul võib sadu tiheneda. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel +1 kuni +4 kraadi.

Pühapäeval (21.12.) eemaldub madalrõhkkond Põhja-Venemaale, kuid selle kauge edelaserv ulatub veel Eestini. Öösel sajab lörtsi. Öö hakul puhub nõrk edelatuul, pärast keskööd pöördub saartest alates loodesse. Õhutemperatuur on 0 kuni +4 kraadi. Päevaks lisandub külmemat õhku. Sajab lörtsi ja lund. Tuul pöördub kõikjal loodesse ja tugevneb. Õhutemperatuur on -2 kuni +2 kraadi.

Esmaspäeva (22.12.) öösel liigub üle Eesti lauge kõrgrõhuhari. Saju võimalus väheneb. Tuul pöördub läänekaarde ja nõrgeneb. Õhutemperatuur langeb mandri sisealadel -1 kuni -5 kraadini saartel ja läänerannikul jääb üle 0 kraadi. Päevaks liigub Läänemere äärde uus aktiivne osatsüklon, tõstab tuule tugevaks ja toob saju. Vastuoluline on tsükloni trajektoor. Kui tsüklon võtab suuna Soome, siis muutub meie ilm taas vesiseks ning lumena algav sadu läheb üle vihmaks. Kui keeris üle Läti liigub, siis jääb Eesti ilm kargemaks ning sajab enamasti lörtsi ja vihma.

Teisipäeval (23.12.) madalrõhkkond eemaldub ja selle järel sajab öö hakul enamasti lörtsi. Päeval on sadusid hõredalt. Loodevoolus kandub külmemat õhku. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel -3 kuni +3 kraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles