Mitmel pool on maha sadanud kahe augustikuu jagu vihma

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustikuu vihmasadu.
Augustikuu vihmasadu. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Suvise palavuse jätkuks on taevaluugid viimase nädala jooksul valla pääsenud ning mitmel pool Eestis on maha sadanud juba mitu korda rohkem vihma kui augustikuule tavaks.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) ilmavaatluste osakonna peaspetsialisti Ene Tillmanni sõnul on sademetest rääkides põhjust vaadata just Lõuna-Eesti ja saarte poole.

Augustikuu sademenormiks on Tillmanni kinnitusel 70-80 millimeetrit. Möödunud kolmapäeval sadas aga näiteks Kihnus vaid ööpäevaga maha 81,4 mm vihma, ehk terve kuu norm.

Eriti vihmastest päevadest toob Tillmann välja veel 17. augusti, kui Tartus sadas ööpäevaga maha pool kuu normist ehk 40,7 mm. 19. augustil sadas Viljandis maha 35,2 mm vihma ning eile Võrus 38,8 mm.

Võru ongi seniste andmete põhjal kõige vihmasem koht Eestimaal – augustikuu jooksul on seal maha sadanud 240 protsenti kuunormist. Lisaks Võrule on ka Kihnu saarel kuu norm mitu korda ületatud.

Põhja-Eestis on samal ajal olnud sademeid vähem. Näiteks Tallinnas sadas eelmisel nädalal vaid 7 mm vihma ning tänase seisuga on augustikuu normist vaid 29 protsendi ulatuses sademeid mõõdetud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles